eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

"Megtaláljuk Madeleine McCannt, csak utasítást kell kapnunk a keresésére"

Brit titkosrendőrök és kémek képesek megtalálni Madeleine McCannt - állítják hírszerzési szakértők. Szerintük a műholdas és légi felvételek, valamint az internet segíthet a május elején eltűnt kislány nyomára bukkanni.

Anthony Glees, a Brunel Egyetem hírszerzési és biztonsági tanulmányok központjának igazgatója szerint a kémek lehetnek azok, akik végül kiderítik, mi történt Madeleine-nel, és bebizonyíthatják a szülők ártatlanságát.

A professzor állítása szerint már beszélt szakértőkkel, akik készek részt venni a kislány utáni nyomozásban, átvizsgálni a műholdas és légi felvételeket, valamint az internetet. "Nem látom okát, miért ne vághatnánk bele, de ehhez a kormányfő vagy a védelmi miniszter utasítása szükséges" - jelentette ki a professzor.

A portugál rendőrök azzal vádolják Kate McCannt, hogy véletlenül - altató túladagolásával - megölte a kislányt, a férje pedig segített neki a holttest eltűntetésében.

Glees viszont azzal érvel, hogy az Ibériai-félsziget partjainak katonai szempontból stratégiai jelentőségük van, hiszen elsősorban itt érnek partot az Európába igyekvő észak-afrikaiak - vagyis a terület szinte folyamatos műholdas és légi ellenőrzés alatt áll.

A zártláncú megfigyelő kamerák, a műholdak és a kémrepülőgépek felvételeinek elemzésében világelső a brit Egyesített Légi Felderítési Hírszerzőközpont (Jaris) - emlékeztetett a professzor, aki szerint nem kellene mást tenni, mint utasítani a szervezetet, hogy vizsgáljon át minden, május 2-a óta készített felvételt.

"Nagyon könnyen lehetséges, hogy az európai műholdak képeinek elemzése fényt derítene Madeleine sorsára. Ha - Isten ne adja - meghalt, és eltemették, meg lehetne határozni a helyet, ahol nyugszik" - tette hozzá.

Szerinte az internetes nyomozás kideríthetné azt is, ha a kislány pedofilok rabolták el, a hírszerző ügynökségek ugyanis figyelik és archiválják az e-mail forgalmat - de ebbe csak a kormány utasítására engednek betekintést. "A pedofilok elég nagy zajt csapnak a világhálón, nem nehéz őket azonosítani" - vélekedett.

A McCann-házaspár egyébként már korábban is felhasználta a kislány utáni kutatásban a hírszerzők segítségét. Az egykori SAS és MI5 ügynököket foglalkoztató magán biztonsági ügynökség, a Control Risk Group tanácsokat adott a szülőknek, és felajánlotta szolgálatait a Madeleine utáni kutatáshoz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 22. 16:09
×
×
×
×