eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Hamisan vádolták, mégis 70 évig tartották bezárva

Hetven évig élt különböző elmegyógyintézetekben és otthonokban egy brit nő, akit 15 évesen gyengeelméjűnek minősítettek és elszakítottak családjától, amiért egy orvostól ellopott 12 pennyt. Később kiderült, hogy nem is ő tette, de addigra már "elnyelte a rendszer".

Az akkor 15 éves Jean Gambellt azért fogták el 1937-ben, mert a gyanú szerint elemelt tizenkét és fél pennyt, mostani árfolyamon számítva 45 forintnyi pénzt egy orvos rendelőjéből, ahol takarítóként dolgozott.

Röviddel később kiderült, hogy a lány ártatlan volt, a pénzt megtalálták, az orvosok azonban a lányt addigra már gyengeelméjűnek minősítették, elvették a családjától, és intézetbe dugták.

"Manapság már vannak felülvizsgálatok és kérelmek, de akkoriban az orvosok egyetlen tollvonással lemondhattak egy életről. Szörnyű veszteség" - mondta Jean Gambell egyik testvére, a 63 éves David.

Elvesztették egymást


A családnak később megengedték, hogy látogathassák a lányt, akit azonban minduntalan áthelyeztek más intézményekbe, így 25 évvel ezelőtt hozzátartozói teljesen elvesztették vele a kapcsolatot, azt hitték, hogy a nő meg is halt.

Idén júniusban David Gambellnek, aki még mindig édesanyja egykori lakásában él, egy kérdőívet vitt a postás. A levél egy gondozóotthonból érkezett még az anyja nevére, aki azonban már több mint két évtizede nem él.

Az idős férfi először azt hitte, hogy a küldemény csak valami reklám, így majdnem kidobta, aztán a sarkában megpillantotta halottnak hitt nővére nevét. Felhívta hát az otthont, ahol közölték vele, hogy testvére náluk van.

"Érzelemmel teli pillanat volt. Felhívtam a családom többi tagját: mindannyian ugyanúgy meglepődtek, ahogy én. Fogalmunk sem volt arról, hogy a testvérünk, akit azelőtt vittek el, hogy mi megszülettünk volna, még mindig életben van" - mondta David Gambell.Megismerte őket

A férfi és bátyja, a 66 éves Alan elhatározták, hogy meglátogatják nővérüket, az otthon munkatársai azonban figyelmeztették őket, hogy a 85 éves Jean süket, és valószínűleg nem ismer majd rájuk. Ám amikor beléptek testvérük szobájába, az így szólt: "helló, Alan, helló, David", és kitárta karját feléjük.

"Jean még azt is megköszönte, hogy virágot vittünk neki. Elképesztő, hogy mennyi idő telt el, mégsem láttuk rajta nyomát keserűségnek" - emlékezett vissza David Gambell.

Két héttel azután, hogy öccsei meglátogatták, az idős asszony agyvérzést kapott, valószínűleg azért, mert túl nagy stresszt jelentett számára, hogy újra találkozott családtagjaival, állapota azonban szépen javul.

"Alan magát okolta, amiért a nővérünk agyvérzést kapott, de azt hiszem, sokkal pocsékabbul éreztük volna magunkat, hogyha nem látogatjuk meg őt, pedig tudjuk, hogy hol van" - mondta David Gambell.

Nem csak kitalálta

Az asszony idősebbik testvére emlékezett, hogy nővére többször is meglátogathatta őket, de mindig őrök kísérték. "Rájöttünk, hogy Jean megpróbálta elmagyarázni az otthonok dolgozóinak, hogy mi történt vele, de senki sem hitt neki: azt gondolták, csupán képzelődik" - mondta Alan Gambell.

"Tudjuk, hogy igazat mondott. A régi viktoriánus ház, amelyről azt állította, hogy ott lakott, valóban létezett. Amikor azonban az illetékesek elmentek, hogy megkeressék az épületet, csak 60-as években épült sorházakat találtak a helyén. A családunk egykori otthonát lebontották, pedig tényleg ott állt" - tette hozzá.

Cheshire megye vezetőségének szóvivője elmondta: vizsgálják, hogyan eshetett meg ilyesmi.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 22. 16:09
×
×
×
×