eur:
396.98
usd:
355.38
bux:
74510.83
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Mennyibe kerül egy szülő?

A középkorú britek egyre nehezebben tudnak megküzdeni a rájuk nehezedő terhekkel - derül ki egy új kutatásból -, mivel egyszerre kell támogatniuk gyermekeiket, unokáikat, saját szüleiket és megfelelően végezni a munkájukat.

Az idős brit szülők ebben az évben 21 millió fontnyi (több mint 7,5 milliárd forintnyi) támogatást kapnak felnőtt gyermekeiktől, akik közül csaknem 6 millióan havonta több mint 33 munkaórát szánnak rájuk, ez pedig 3336 fontjukba (120 ezer forint) kerül évente - derül ki egy új brit kutatásból, melyet az LV= nevű pénzügyi szolgáltató cég készített.

Minden nyolc brit közül egynek van olyan idős szülője vagy közeli hozzátartozója, aki segítségre szorul. A felnőttek legtöbbje hetente több mint nyolc órát tölt azzal, hogy meglátogatja őt, vagy bizonyos feladatokat végez el számára.

"Szendvics-generáció"

Az adatokat egy kétezer fős minta válaszai alapján kapták, ezt vetítették a teljes népességre a kutatást végzők.

Az "Egy szülő költségei" című jelentés szerzői rámutatnak: az is rengetegbe kerül, ha az idős embereket szakértő kezekbe, otthonokba adják.

A brit kormány nemrégiben kiterjesztette a rugalmas munkajogokat azokra a középkorúakra is, akik idős embereket gondoznak, a részmunkaidőben dolgozók azonban aligha keresnek nagy összeget, így pedig rendkívül alacsony lesz a nyugdíjuk.

A legtöbb idős embereket gondozó dolgozó nő. Nekik szinte esélyük sincs arra, hogy hosszabb időszakokat töltsenek teljes állásban, és megfelelő összeget keressenek ahhoz, hogy abból a későbbiekben is meg tudjanak élni.

A gyerek is egy vagyon

Nagy-Britanniában azok sincsenek rózsás helyzetben, akik 18 éven aluli gyereket nevelnek, hiszen a kutatás szerint jelenlegi árakon számolva 180 ezer fontba (64 millió fontba) kerül egy csemete gondozása és taníttatása születésétől 21 éves koráig.

Címlapról ajánljuk
„Volt, amikor eltúloztuk a Covid-fenyegetést”

„Volt, amikor eltúloztuk a Covid-fenyegetést”

Eltúloztuk a Covid-fenyegetést – erről beszélt Anglia tiszti főorvosa a Nagy-Britanniában máig folyó pandémiavizsgálat során. Az ajánlások miatt szerinte például szívbetegek nem mentek kórházba.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Sikerül elkerülni a recessziót Amerikában? Erre kell most figyelni

Sikerül elkerülni a recessziót Amerikában? Erre kell most figyelni

Már meghallgatható a Portfolio Checklist pénteki adása. A műsor első részében azt elemeztük, hogy a második negyedéves amerikai GDP-adat hogyan hat az amerikai kamatokra és a részvénypiacokra, valamint hogy kell-e félni recessziótól a választások előtt álló országban. Vendégünk volt Cinkotai Norbert, a K&H Értékpapír vezető elemzője. A második blokkban a friss munkanélküliségi és foglalkoztatottsági adatokat beszéltük át Hornyák Józseffel, a Portfolio makroelemzőjével.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 22. 16:09
×
×
×
×