eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 12. vasárnap Pongrác

Végrehajtókat küld Ceausescu fia a Szépművészeti Múzeumba

Valentin Ceausescu, az egykori diktátor utolsó, életben maradt gyermeke bejelentette, ha kell, bírósági végrehajtókat küld Bukarestben a Szépművészeti Múzeumba, hogy az érvényes törvényszéki ítélet alapján visszaszerezze a szüleitől 1989-es rendszerváltás után elkobzott és bevitt félszáz, értékes festményt, egyéb műtárgyakat, régi bútorokat, kisplasztikákat.

Ceausescu öt napot adott a múzeumnak a csomagolásra és az átadásra, miután nyolc évi pereskedést követően egy végleges és megfellebbezhetetlen ítélet alapján őt illetik mindazok a vagyontárgyak, amelyeket szülei kivégzését követően az akkori hatalom összegyűjtött otthonukból és átadott a múzeumnak. Legalábbis, ami a fosztogatás után megmaradt.

A Jurnalul National napilap szerint Valentin és ügyvédje, Radu Antal remélik, a múzeum vezetőségében lesz annyi jóindulat, hogy végrehajtják a határozatot.

Az értékes vagyontárgyakat egy sikeresen alkalmazott ügyvédi furfanggal szerzi vissza Valentin Ceausescu, hisz ezekért a festményekért a szülei sosem adtak egyetlen lejt sem, annak idején pártutasításra kerültek lakásukba, irodáikba.

Az ügyvéd viszont azzal érvelt a bíróságon, hogy sosem sikerült bebizonyítani, a diktátor illegális módon jutott a műtárgyakhoz, sosem folyt ilyen irányú per. Így aztán ezeket most Valentin örökli.

A Ceausescu-fiú egyébként további festményekért is pereskedik a Szépművészeti Múzeummal, ítélet későbbre várható.

Címlapról ajánljuk
Több jó hírrel indul most az eperszezon

Több jó hírrel indul most az eperszezon

Jó termés várható idén szamócából itthon, ezen a héten a szedd magad akciók is megkezdődnek az országban – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztályának elnöke, Mártonffy Béla.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×