eur:
396.98
usd:
356.43
bux:
74836.12
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Hazatérnek a haldoklók, hogy nyugodtan dohányozhassanak

A dohányzási tilalom bevezetése óta sorra hazatérnek a hospice-otthonokból azok a halálos betegek, akik az utolsó pillanatig nem hajlandóak lemondani káros szenvedélyükről.

A tilalom, amelyet július elsejétől vezettek be Nagy-Britanniában, a hospice-otthonok számára egyébként lehetővé teszi, hogy dohányzó helyiségeket rendezzenek be. Vannak azonban olyan otthonok - például a yorki St. Leonard, ahol úgy döntöttek: maradéktalanul betartják a rendelkezéseket.

Az otthon azóta jó néhány betegét elveszítette; az erős dohányosok inkább úgy döntöttek, hogy a saját lakásukban halnak meg, ahol legalább nyugodtan rágyújthatnak. Több orvos és aktivista is azt sürgeti ezért, hogy az otthon vezetői vizsgálják fölül a döntésüket.

"Az orvosi énem soha nem támogatná a dohányzást, az emberi énem azonban nem látja a logikát a döntésben" - hangsúlyozta Brian McGregor, a helyi orvosi bizottság vezetője. "Ezek az emberek ágyhoz vannak kötve, és már nem élvezik sem az ételt, sem az italt - a dohányzás az egyetlen megmaradt élvezetük" - tette hozzá.

Az orvosok azt is hangsúlyozzák, hogy a haldoklók egészségi állapotára már semmilyen hatással sincs a dohányzás - nincs tehát semmi értelme, hogy a tilalommal megkeserítsék az utolsó napjaikat is.

A St. Leonard szóvivője szerint azonban az otthon vezetői hosszú gondolkodás után döntöttek a tilalom tiszteletben tartása mellett; ennek során megkérdezték a személyzet, a páciensek, a látogatók véleményét is.

"Nem volt könnyű meghozni a döntést, de bízunk abban, hogy betegeink és a rokonaik támogatnak minket annak végrehajtásában" - hangsúlyozta a szóvivő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 22. 16:09
×
×
×
×