eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 11. szombat Ferenc

Elítélt gyilkosok furikáznak az utakon

Börtönbüntetésüket töltő gyilkosok és szexuális erőszakért elítélt bűnözők autózhatnak Nagy-Britannia útjain. Az ellenzékiek felháborodtak a hírek.

Több mint kétszáz rab - köztük 33 gyilkosságért elítélt bűnöző - félretett jövedelméből kocsit vett, így a nyitott börtönökből a munkahelyükre autózhatnak. A járműveket, amikor visszaérnek, a börtön területén parkolják le, nehogy ellopják vagy megrongálják azokat.

A bűnözők azért vállalhatnak állást börtönökön kívüli munkahelyeken, hogy felkészüljenek a társadalomba való újbóli beilleszkedésre.

Korábban szabadulhatnak

A kormány döntött úgy, hogy saját autót vagy motort vehetnek abból az összegből, amelyet a börtönben töltött éveik alatt végzett munkával gyűjtöttek össze, költeniük azonban saját ellátásukra nem kell.

A határozat azután került nyilvánosságra, hogy a kormánypártiak úgy döntöttek: több ezer elítéltet engednek szabadon 18 nappal büntetésük letöltése előtt, hogy csökkentsék a börtönök zsúfoltságát.

A kritikusok szerint azonban egy saját autó jól jöhet akkor, ha a rab meg akar szökni.

Gúnyt űznek a jogrendszerből

"Az emberek elképednek, ha megtudják, hogy gyilkosoknak, erőszakolóknak és más erőszakos bűnözőknek engedélyezik, hogy autót tarthassanak, és naponta kihajthassanak a börtönből" - mondta az ellenzéki tory-k igazságügyi szóvivője, Nick Herbert.

Az Adófizetők Szövetségének munkatársa, Blair Gibbs úgy nyilatkozott: "Az ilyen előjogok - amelyeket mindig megvédtek a börtönreformért lobbizók - gúnyt űznek a jogrendszerünkből."

"Ahogy az adók emelkedtek, sok átlagos, jogkövető család hozott áldozatokat, hogy fenntarthassa autóját, amely számukra az egyetlen módja a közlekedésre. Durván sérti az adófizetőket, hogy a nehezen megkeresett pénzüket bűnözők elhelyezésére és ellátására költik, akiknek aztán abban a luxusban van részük, hogy megvehetik saját autóikat és furikázhatnak azokkal" - tette hozzá.

Minden esetet megvizsgálnak

A tory-k szerint a kormány azért igyekszik a rabokat a nyitott börtönökbe irányítani, hogy megszűnjön a szigorú, a legveszélyesebb bűnözőket őrző fegyintézetek zsúfoltsága, ezzel azonban veszélyeztetik a társadalom tagjait.

A kormánypárt illetékesei ugyanakkor azt állítják: minden esetben alaposan megvizsgálják, hogy át lehet-e helyezni az adott személyeket más, kevésbé szigorúan őrzött, nyitott börtönökbe.

Címlapról ajánljuk
Guruló rendelők a hiányzó háziorvosok helyett – így működik a telemedicinális gyógyítás

Guruló rendelők a hiányzó háziorvosok helyett – így működik a telemedicinális gyógyítás

Az elmúlt egy évben a leghátrányosabb helyzetű hazai települések közül negyvenben indult el a telemedicinális ellátás, amellyel a megszűnt háziorvosi rendeléseket igyekeznek pótolni. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője azt mondta az InfoRádióban, hogy a visszajelzések döntő többsége pozitív, a modern technológia segítségével akár több száz kilométeres távolságból is tudnak tanácsokat adni az orvosok.

Amerikai bevásárlókörúton a német védelmi miniszter: az Egyesült Államok szállít, Németország fizet

Két legyet egy csapásra – így foglalható össze leginkább Németország védelmi miniszterének az Egyesült Államokban tett látogatása. Boris Pistorius egyrészt határozott kommunikációval igyekezett hangsúlyozni, hogy a szövetségesek számíthatnak Németországra,. Másrészt nem hagyott kétséget afelől, hogy országa számít az Egyesült Államok támogatására.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Megindult az Ukrajna második legnagyobb városa elleni támadás, döntő fordulat jöhet – Háborús híreink szombaton

Megindult az Ukrajna második legnagyobb városa elleni támadás, döntő fordulat jöhet – Háborús híreink szombaton

Pénteken arról érkeztek jelentések, hogy az orosz erők átlépték a határt Harkiv megyénél, és Ukrajna második legnépesebb városa, Harkiv felé tartanak. Ukrajna régóta számít egy ilyen támadásra, az utóbbi időben Oroszország egyre hevesebben ágyúzta a várost. Mindeközben az éjszaka folyamán az oroszok több ukrán drónt és rakétát is leszedtek, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka, Olekszandr Pavljuk tábornok szerint az Oroszország elleni háború a következő két hónapban döntő fordulatot vehet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×