eur:
397.87
usd:
359.21
bux:
74265.67
2024. október 1. kedd Malvin

Védekezni kényszerülnek a legnagyobb üdítőgyártók

Egyre nagyobb nyomás nehezedik az italgyártó cégekre, amelyek termékeiket nagyrészt műanyag palackokba csomagolják, ezek pedig súlyosan károsítják a környezetet. A növekvő felzúdulás arra késztette a két legnagyobb üdítőital-gyártót, hogy ígéretet tegyen: a mostaninál jóval több palackját hasznosítja újra.

A hivatalos adatok szerint csak Nagy-Britanniában 965 millió liter ásványvíz fogyott tavaly, harmadával több, mint 2001-ben. A fogyasztás növekedésének aránya az Egyesült Államokban még ennél is nagyobb.

Ezzel párhuzamosan egyre komolyabb kétségek merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy miként kezelik az italgyártók a termékeiket rejtő műanyag palackokat.

Egyre több fogyasztó tiltakozik a műanyagba töltött italok ellen, és több szervezet is úgy határozott, hogy leszerelteti épületeiben a vízautomatákat, és palackozott vizet sem rendel az ott dolgozóknak.

A Coca-Cola és a PepsiCo - amelyek együttesen az üdítő- és ásványvízpiac 55 százalékát birtokolják - megígérte, hogy átvizsgálja, miként lehetne hatékonyabbá tenni a palackok összegyűjtését és újrafelhasználását világszerte.

A sikeren felbuzdulva sokan azt szeretnék elérni, hogy az Európai Unióban megemeljék a kötelezően újrafeldolgozandó műanyag mennyiségét az italgyártók számára, míg az amerikai Kongresszusban azért lobbiznak, hogy az állam költsön többet a vezetékes víz rendszerének fenntartására.

A Coca-Colánál nemrég bejelentették: öt éven belül minden, az Egyesült Államokban forgalomba hozott palackot újrafeldolgoznak egy dél-karolinai telepen, és erre alkalmas üzemeket építtetnek Ausztriában, Mexikóban és a Fülöp-szigeteken is.

A környezetvédők ugyanakkor vitatják, hogy a gyártók mindent megtennének a jó ügy érdekében és figyelmeztetnek: az üdítőitalok piaca egyre nő, évente pedig 1,5 millió hordónyi olajat használnak fel a műanyag palackok gyártásához.

Címlapról ajánljuk
Küszöbön a hátraarc – Kína lemondhat a gazdasági világelsőségről?

Küszöbön a hátraarc – Kína lemondhat a gazdasági világelsőségről?

A folyamatos gazdasági lassulás miatt Kína szelete a világgazdaság tortájában zsugorodásnak indulhat – mondta az InfoRádióban a Danube Institute vezető kutatója. Horváth Csaba Barnabás szerint ezzel együtt az ázsiai ország megtarthatja az Egyesült Államok mögötti második helyét a világhatalmak rangsorában, ugyanakkor az újonnan iparosodó, gyorsan fejlődő dél-ázsiai országok is egyre kedvezőbb helyzetbe kerülhetnek.

Gulácsi Péter kimaradt a keretből, Angliából hívott meg újabb újoncot a kapitány

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kijelölte az októberi Nemzetek Ligája-mérkőzésekre készülő keretét. A névsorban ismét szerepel újonc, a nyáron Angliába szerződött Szűcs Kornél. Még nagyobb meglepetés, hogy Gulácsi Péter, aki a legutóbbi forduló után is beválasztottak a Bundesliga „Hét csapatába”, kimaradt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Közel két éve nem történt ilyen a forinttal - Mi vár ránk 400 fölött?

Közel két éve nem történt ilyen a forinttal - Mi vár ránk 400 fölött?

Ha csupán a jelenlegi trendeket nézzük, akkor már csak idő kérdésre, hogy mikor lépi át az euró-forint árfolyama a lélektani szempontból kritikusnak mondható 400-as szintet, a grafikonon ráadásul most olyan dolgokat is láthatunk, melyek még nagy bajt hozhatnak a forint számára. Megnéztük, hogy mi várhat a forintra, ha valóban átüti a 400-as szintet az árfolyam. Hasonló témákkal is foglalkozunk a november 6-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Jelentkezés és regisztráció itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×