eur:
394.5
usd:
354.75
bux:
72761.86
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

"Túl kövér és lusta ahhoz, hogy meggyógyuljon" - megdöbbentő képekkel

Az elhízás miatt egyre több macskát fenyeget a cukorbetegség Nagy-Britanniában. Különösen a lusta ivartalanított kandúrokat fenyegeti a betegség veszélye.

Most végezték el az első kutatást Nagy-Britanniában azzal kapcsolatban, mi a macskák cukorbetegségének oka. Az Edinburh-i Egyetem munkatársai 14 ezer macska adatait tekintették át, és rájöttek a megoldásra: az elhízás a cukorbetegség kialakulásának fő oka.

Az elhízott macskáknak háromszor nagyobb az esélye arra, hogy cukorbetegek legyenek. A fajtatiszta macskák közül pedig a burmaiak a legveszélyeztetettebbek.

Nagy-Britanniában ma már minden 230. brit macska cukorbeteg - ez az arány ötször magasabb, mint amilyent az 1970-es években az Egyesült Államokban tapasztaltak.

"Annak érdekében, hogy csökkentsék ennek a sokszor halálos kimenetelű betegségnek a veszélyét, a gazdáknak aktív életmódra kell bírniuk az állatot, hogy ne tudjanak elhízni" - figyelmeztetett Danielle Gunn-Moore professzor.

A macskák 85-95 százaléka ugyanis 2-es típusú cukorbetegségben szenved, amelynek általában az elhízás az oka. Nagy-Britanniában két milliónál több embernél is ezt a cukorbetegség-típust diagnosztizálták.

"A macskák életmódja - akárcsak az embereké - változik: túl sokat esznek, túl keveset mozognak - vagyis folyamatosan híznak. Sajnos a macskák, akárcsak az emberek, nem tudnak ellenállni finom falatoknak - különösen akkor, ha unatkoznak, és nincs más dolguk, mint enni" - tette hozzá a professzor.

Címlapról ajánljuk
Péntek éjjel tetőzhet a Duna Budapesten a legmagasabb fokú készültség mellett

Péntek éjjel tetőzhet a Duna Budapesten a legmagasabb fokú készültség mellett

Éjjel-nappal dolgoznak a Szigetközben, a Dunakanyarban csütörtökön, Budapesten pénteken lehet a legmagasabb a vízállás, de mint Siklós Gabriella vízügyi szóvivő az InfoRádióban kedden figyelmeztetett, a lassan vonuló árhullám még apadáskor is okozhat gondokat a gátakon.

Bendarzsevszkij Anton: vörös vonalat lép át a Nyugat a nagy hatótávolságú rakéták oroszországi bevetésével

A nyugati szövetségesek és Ukrajna az amerikai ATACMS és a brit Storm Shadow rakéták használatával újabb vörös vonalat léphetnek át, ami valószínűleg megvalósul, csak az időzítés kérdéses – mondta az InfoRádióban az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója. A biztonságpolitikai szakértő arról is beszélt, van-e realitása annak, hogy az oroszok válaszcsapásként nukleáris fegyverekhez nyúlnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 11. 03:49
2024. szeptember 9. 09:10
×
×
×
×