eur:
394.48
usd:
354.37
bux:
72750.5
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Három éjszaka a havas csúcson: "Az őrangyala mentette meg a fagyhaláltól"

Három éjszakát élt túl az Alpok havas lejtőjén egy brit férfi, aki eltévedt a hegyi utakon. Amikor rátaláltak, csupán egy pólót és melegítőnadrágot viselt.

A 40 éves brit férfi - aki lábát törte, amikor lezuhant egy szikláról - körülbelül 2300 méteres magasságban tévedt el múlt szombaton a svájci Realpot körülvevő hegyekben, amikor a környékre leszállt a köd.

Bár a férfi egyedül túrázott jóval az erdőhatár fölött, felszerelése meglehetősen szegényes volt, ő maga pedig nem viselt mást, csak egy pólót és egy melegítőalsót. Még mobiltelefon sem volt nála.

Megfagyhatott volna

"Valóságos csoda, hogy túlélte - mondta a svájci mentőszolgálat szóvivője. - Biztosan van egy őrangyala, aki vigyázott rá."

A brit férfi haláltusáját vívta, amikor három éjszakával később rátaláltak átázva és kihűlve. A négy nap során valószínűleg semmit sem evett. Napról napra kényszerítette magát, hogy megtegyen néhány métert a hóban, mégis alig tudott haladni súlyos sérülései miatt.

A szerencsétlenül járt férfira egy hegymászócsoport bukkant rá kedd délután, ők értesítették a hegyimentőket. Korábban mások is jelentették már, hogy segélykiáltásokra lettek figyelmesek, a rossz időjárás miatt azonban a mentőhelikopter legénysége nem vette észre a barna-szürke ruhába öltözött férfit.

Miután kórházba szállították, a kritikus állapotú brit férfi elmondta: hallotta, hogy egy nappal korábban helikopter húzott el felette.

Felkészületlenek

Az eset csak egy a mostanában az Alpokban történt balesetek közül. Sok túrázó nyaranta is megfelelő felszerelés nélkül vág neki a hegyeknek. Július 30-án egy brit diák és három társa, köztük új-zélandi barátnője veszett oda a Mont Blanc-on.

Õk sem öltöztek a hegyek mostoha időjárásának megfelelően, se sátrat, se egyéb felszerelést nem vittek magukkal. Mind a négyen megfagytak, mielőtt a mentőosztag elérte volna őket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 11. 03:49
2024. szeptember 9. 09:10
×
×
×
×