eur:
394.95
usd:
356.57
bux:
73003.59
2024. szeptember 16. hétfő Edit

Csak akkor párosodik az óriás, ha elégedett a hőmérséklettel

Csaknem kétszáz év után ismét fészket rakott Nagy-Britanniába Európa legnagyobb röpülni képes madara, a túzok. Bár a lerakott tojások terméketlenek voltak, a természetvédők szerint puszta létük is azt jelenti: a túzok ismét otthon érzi magát a brit földön.

175 év után először rakott fészket Nagy-Britanniában túzok. Legutóbb 1832-ben találtak olyan tojást brit földön, amelyet Európa legnagyobb röpülni képes madara tojt.

A Salisbury-síkságon meglelt tojások terméketlenek - ennek oka az lehet, hogy a hímek csak 4-5 éves korukra válnak ivaréretté, elképzelhető tehát, hogy a tojó egy még nem teljesen kifejlett példánnyal párzott -, ez azonban nem töri le az állatvédők lelkesedését.

"Ez nem éppen az a tündérmese, amit reméltünk, de egy hatalmas lépés előre" - mondta a túzokok visszatelepítéséért dolgozó szervezet vezetője.

David Waters hozzátette: "Vadmadarak csak akkor tojnak, ha kényelmesen érzik magukat és egészségesek, ez tehát azt jelenti, hogy a fajok elégedettek a környezettel és a hőmérséklettel."

A túzok, ezt a Magyarországon is honos, hatalmas madár a vadászat és a földművelés módszereinek megváltozása miatt hagyta el Nagy-Britanniát, a természetvédők azonban remélik, hogy az első tojót még sok másik követi brit földre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 11. 03:49
2024. szeptember 9. 09:10
×
×
×
×