eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

A világ leghosszabb hídját építtetné meg bin Laden féltestvére

Az ázsiai Jement és az afrikai Dzsibutit kötné össze az a híd, amelynek megépítéséért Oszama bin Laden apai féltestvére lobbizik. A hatalmas építmény, ha elkészül, a világ leghosszabb függőhídja lesz.

Több mint 27 kilométer hosszú lenne az a híd, amely Ázsiát és Afrikát kötné össze a Vörös-tenger fölött.

Az "évszázad hídja" Jemen és Dzsibuti között épülne meg, és lehetővé tenné a közúti és a vonatközlekedést a két kontinens között.

A híd lábainál két város is épülne: a Dzsibutiba tervezett a Madinat al Noor (A fény városa) 100 ezer új munkahelyet teremtene. Maga a híd a Bab el Mandeb nevet kapná, amely annyit tesz: a Könnyek kapuja.

Családi kötelékek

A tervek legnagyobb támogatója az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetőjének, Oszama bin Ladennek a féltestvére, Tarek Mohamed bin Laden.

A 60 éves üzletember - akinek a cége a többi között a mekkai szent helyek üzemeltetője - azt állítja, hogy nem tartja a kapcsolatot a terroristával, és azt sem tudja, hol bujkál.

A híd megépítése a becslések szerint körülbelül 365 ezer milliárd forintnyi összegbe kerülne, és 9 évig tartana.

Csak nagyot érdemes álmodni

A tervek szerint a jemeni partoktól Perim szigetéig egy 3,2 kilométer hosszú viadukt épülne, itt újabb 3,2 kilométeren keresztül a szárazföldön folytatódna, majd következne a szigetet Afrikával összekötő rész: a világ leghosszabb függőhídja.

A hatalmas építmény középső része, a két pilon közötti rész fesztávja körülbelül 5 kilométeres lenne, több mint háromszor akkora, mint a ma létező leghosszabb ilyen szakasz: az 1998-ban átadott japán Akashi-Kaikio hídon ez a rész 1,9 kilométeres.

A két ország vezetői jó ötletnek tartják az elképzelést, bin Laden pedig már egy amerikai cégtől is ígéretet kapott arra, hogy támogatják. A kivitelező így a kaliforniai székhelyű Noor City Development Corporation lehet.

Mit mond Uncle Sam?

Tarek Mohamed bin Laden részvétele azonban nehezítheti a terv megvalósulását, az Egyesült Államok ugyanis ebben a hónapban duplázta meg az apai féltestvére, Oszama fejére kitűzött 25 millió dolláros vérdíjat.

Az amerikai szenátus valószínűleg nem tűrné, ha az évszázad építkezésével kapcsolatba kerülne a terroristavezér rokonának neve.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 11. 03:49
2024. szeptember 9. 09:10
×
×
×
×