Heidi Auman, a tasmániai egyetem kutatója a távoli Furneaux-szigeteken és a Hobart kikötőjében élő sirályokat tanulmányozza évek óta. Kutatásának célja, hogy bemutassa, milyen hatással van az emberek életmódja a madarakra.
Hobartban megfigyelte, hogy a sirályok rengeteg apró falatot kapnak a tengerparti kávézók vendégeitől.
Ezektől a zsíros ételektől a madarak tíz százalékkal kövérebbek, mint az emberektől távol élő társaik, és koleszterinszintjük is magasabb.
Az igazi problémát az jelenti, hogy a hamburgeren és sült krumplin felnövő sirályok tojásai nem megfelelő minőségűek: kisebbek, könnyebbek, kevesebb a sárgájuk.
Nehéz megmondani, hogy ez pontosan milyen hatással van a populációjukra, de a madarak száma az elmúlt 25 évben jelentősen visszaeset, aminek ez lehet az oka - vélekedett Haidi Auman.