eur:
397.08
usd:
360.23
bux:
71742.77
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Elpusztult a világ leghíresebb "kecskeneje"

Szomorú véget ért az a szudáni kecske, amely túlzás nélkül világhírnévre tett szert azáltal, hogy egy férfinak "feleségül kellett vennie", miután észrevették, hogy az állattal fajtalankodik.

Tavaly februárban a dél-szudáni Jubában a kecske tulajdonosa kapta rajta a férfit, majd az idősek tanácsa elé citálta. A testület arra utasította a fajtalankodót, hogy "vegye feleségül az állatot", valamint fizessen 15 ezer szudáni dínárt (mintegy 10 ezer forintot) "hozományként".

A sztorit először a helyi Juba Post című lap közölte, majd a BBC beszámolója nyomán elindult világhódító útjára: egyedül a brit médium honlapján több millióan olvasták el a történetet, a Google keresője pedig egymilliónál is több olyan internetes oldalt talált, ahol szerepel a hír.

A Rose-nak elnevezett állat minderről mit sem tudva élte életét új gazdájával, ám nemrég elpusztult: megfulladt a fejére szorult műanyag szatyortól, miközben Juba utcáinak szemétkupacaiban keresgélt táplálékot.

Szudáni humor

A Juba Post 2004-es megalapításában közreműködő brit Tom Rhodes, a lap kiadója máig sem tudott napirendre térni a történet népszerűsége fölött, egyáltalán nem számított erre, hiszen csak egy kis színes sztorinak szánták, a honlapjukra sem töltötték fel.

Bár többen attól féltek, hogy a hír rossz színben tünteti fel Dél-Szudán társadalmát, Tom Rhodes nem így látja, sőt, szerinte inkább a helyiek humorérzékét mutatja a vének tanácsának ítélete.

"A dél-szudáni társadalom nagyon konzervatív, ha egy férfit rajtakapnak, hogy egy lánnyal alszik, azonnal feleségül kell vennie, a lány és családja becsületének védelme érdekében. Ez a háttere Charles Tombe büntetésének" - magyarázta a Juba Post kiadója.

A kecske a nevét egyébként szintén a vének tanácsától kapta, és az ítélethozatal után - kéz a kézben helyett - szarv a kézben távozott "férj és feleség", Charles és Rose.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 9. 09:10
×
×
×
×