eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed

A világ legmagasabb épülete lesz, de nem sokáig

Jövő héten végre megszülethet a végső döntés a világ legmagasabb épületének, a tokiói Sumida toronynak a megépítéséről. A helyszínről folyó hosszas vita miatt azonban nem sokáig élvezheti rekorder címét a 610 méteres torony. Nem sokkal elkészülte után ugyanis egy 80 méterrel magasabb torony is megépül Dubaiban.

A csillogó acélszerkezetet Tokió belvárosában építik majd meg, és hat tévéállomás parabolaantennáinak és átjátszó állomásainak ad majd helyet.

Ha már holnap elkezdenék a 610 méteresre tervezett kommunikációs torony építését, akkor sem dicsekedhetne sokáig a világ legmagasabb épülete címmel a Sumida torony. 2009-re tervezett befejezése után ugyanis nem sokkal elkészül a Burj Dubai névre hallgató épület, amely legalább 80 méterrel lesz magasabb.

A regionális versengés egyébként igencsak nagy szerepet játszott a torony megtervezésében. Taipei és Kuala Lumpur égbeszökő felhőkarcolói ugyanis egyre nagyobb nyomást gyakoroltak Japánra, hogy visszaszerezze látványos műszaki teljesítményeire alapuló hírnevét.

A Sumida torony építésének elindulását azonban sokáig késleltette, hogy két szomszédos tokiói kerület is keményen küzdött azért, hogy náluk épülhessen fel a világ legmagasabb épülete. A döntés végül, úgy tűnik, Taito-nak kedvez, amelyben már így is sok a látványosság, és így talán több turista keresi majd fel a látványosságnak sem utolsó tornyot, mintha máshol épült volna meg.

Címlapról ajánljuk

Az EU jövőjére is hatással lehetnek a vasárnapi németországi tartományi választások

Reggel nyolc órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek és megkezdődtek a parlamenti választások két németországi tartományban, Szászországban és Türingiában. Noha az egykori NDK-hoz tartozott keletnémet tartományokban helyi választásokról van szó, általános vélekedés szerint azok kimenetele hosszabb távon átrajzolhatja nemcsak Németország, de Európa politikai térképét is. Ebből kiindulva meghatározó a hagyományos pártok, illetve a velük szembenálló radikális jobb-, illetve baloldali pártok szereplése.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×