eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed

Vízzel működő autót talált fel egy magyar elektromérnök?

Vízzel üzemelő autó? Egy magyar elektromérnök szerint az egész világ energiaellátási problémája megoldható találmányával, amelyet plazmás állapotba hozott víz üzemeltet. A Műegyetem szakértője szerint a fizika jelenleg ismert törvényei szerint a szerkezet nem működőképes.

Spanyol Zoltán elektromérnök találmánya szerint, ha a vizet plazmás állapotba hozzák, akkor ugyanúgy üzemanyagként szolgálhat, mint a benzin, vagy a dízelolaj.

A szakember az InfoRádióban azt mondta: egy nagyobb családi gyufásdoboz nagyságú szerkezet beépítésével elérhető az eredmény, amelyet állítása alapján kísérletek igazolnak.

A feltaláló azt mondta: a plazma állapotú vízzel akár 8.000 Celsius fokos hőt is lehet termelni.

Az autók üzemeltetéséhez 3.000 fokra van szükség, ehhez pedig elegendő egy kis szerkezet. A berendezés kazánokba is beépíthető, de feltalálója szerint az atomreaktorok helyettesítője is lehet a jövőben.

A találmány ennek ellenére húsz éve a fiókban hever. Spanyol Zoltán ezt azzal indokolta, hogy az újdonságot Magyarországon akarta kifejleszteni, eddig azonban nem volt rá lehetősége. Németországban viszont már megkapta rá a szabadalmi jogot.

Az ötletet Magyarországon a Budapesti Műszaki Egyetemen és a Miskolci Egyetemen vizsgálták. Ez utóbbin jónak találták az ötletet.

Az Eörvös Loránd Fizikai Társulat főtitkár-helyettese az InfoRádióban azt mondta: Spanyol Zoltán találmányát működésképtelennek találták a fővárosi kutatók.

Az üzemeltetése ugyanis külső energiát igényel, ráadásul nem keveset. A működéshez 2.000 watt teljesítményre van szükség, az autókat viszont nem lehet bedugni a konektorba.

Härtlein Károly szerint semmit nem bizonyít, hogy szabadalmi jogot kapott a szerkezet.

A hivatalok csak azt vizsgálják, van-e újdonság a találmányban, a működőképesség nem érdekli őket.

A kutató azt viszont érdekesnek nevezte, hogy Spanyol Zoltán Magyarországon nem kért szabadalmat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az EU jövőjére is hatással lehetnek a vasárnapi németországi tartományi választások

Az EU jövőjére is hatással lehetnek a vasárnapi németországi tartományi választások

Reggel nyolc órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek és megkezdődtek a parlamenti választások két németországi tartományban, Szászországban és Türingiában. Noha az egykori NDK-hoz tartozott keletnémet tartományokban helyi választásokról van szó, általános vélekedés szerint azok kimenetele hosszabb távon átrajzolhatja nemcsak Németország, de Európa politikai térképét is. Ebből kiindulva meghatározó a hagyományos pártok, illetve a velük szembenálló radikális jobb-, illetve baloldali pártok szereplése.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Fontos felfedezést tettek magyar kutatók az őssejt terápiában, nagyon vigyázni kell

Fontos felfedezést tettek magyar kutatók az őssejt terápiában, nagyon vigyázni kell

A vizsgált őssejtek örökítőanyaga a terápiás felhasználásuk folyamán gyakran károsodik, súlyos esetben akár az is előfordulhat, hogy egy őssejt olyan, "gyári hibás" utánpótlással javítja ki a környezetében található sérült szöveteket, amelyek már magukban hordozzák a későbbi daganatos betegség magvait – mutattak rá a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ kutatói egy új tanulmányban. Az angol rövidítéssel HCEMM intézet szakértői ezért azt hangsúlyozzák, hogy az őssejtek terápiás használata folyamán még körültekintőbben kell eljárni, várhatóan éppen olyan szigorúan kell majd mérlegelni a hasznot a kockázattal szemben, mint sok más orvosi beavatkozás esetén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 28. 16:06
×
×
×
×