eur:
400.04
usd:
368.76
bux:
74580.1
2024. október 18. péntek Lukács
Nyitókép: honvedelem.hu/hmzrinyi.hu

Így drónoznak a Magyar Honvédségnél – videó

A Magyar Honvédségnek már közel két évtizede, egész pontosan 2005 óta van drónképessége, azonban az eszközök, illetve a szaktudás minősége az utóbbi időben rohamos fejlődésnek indult.

Október 17-én rendezte meg először a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat az országos drónversenyt, melyet Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián bonyolítottak le.

„A jelenleg zajló fegyveres konfliktusok tapasztalatai mellett többek között a terroristaszervezetek újszerű működési mintázatai bebizonyítják, hogy a drónképességet erőteljesen fejleszteni kell. Ennek fényében a Honvéd Vezérkar főnöke előírta a drónkultúra meghonosítását, beleértve az eszközbeszerzéseket és a drónpilóták képzési rendszerének átalakítását is” – idézte a honvedelem.hu Lakó Zoltán alezredest, a KNBSZ Felderítő Csoportfőnökség Felderítő Rendszerek Osztály Felderítő Technikai-Támogató Alosztály vezetőjét.

A cél elsősorban annak felmérése volt, hogy a felderítő és csapásmérő feladatok végrehajtásához szükséges képességek és kiképzettség terén hol tart jelenleg a Magyar Honvédség állománya, de

emellett tesztelték azt is, hogy a már rendszeresített eszközök mely feladatokra alkalmasak leginkább.

A honvédség szerződéses és tartalékos állományából összesen tizenöt csoport vállalta, hogy megméretteti tudását a négy állomásból álló versenyen.

Az értékelésnél az egyetlen elméleti kérdéssor – mely többek között a légtérhasználati, meteorológiai, illetve technikai ismeretekre kérdezett rá –, ugyanakkora mértékben nyomott a latban, mint a három gyakorlati akadálypálya végrehajtása. Ez utóbbiak során fedezékben lévő tárgyakat kellett beazonosítaniuk, illetve adatokat jelenteniük a drónpilótáknak, a drónt szabad szemmel nézve kellett akadályok között irányítaniuk, illetve volt egy pálya, ahol pedig csak a drónkamera képe alapján kellett végrehajtania a feladatot a kezelőnek.

Címlapról ajánljuk

Kis-Benedek József az ukrán elnök győzelmi tervéről: egyszerre diktátum az oroszoknak és a Nyugatnak

Volodimir Zelenszkij több kérést, elvárást is megfogalmazott parlamenti beszédében a Nyugat felé, miközben arról nem tett említést, hogy az ukrán vezetés milyen kompromisszumokra lenne hajlandó – mondta az InfoRádióban a biztonságpolitikai szakértő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.18. péntek, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Fintech támadók és AI-boom - Új erők forgatják fel a hagyományos bankokat?

Fintech támadók és AI-boom - Új erők forgatják fel a hagyományos bankokat?

Immáron kilencedik alkalommal rendezzük meg a bankszektor, az IT-szektor és a fintech cégek egyik legfontosabb szellemi műhelyéül szolgáló Banking Technology konferenciánkat, ahol a bankok digitális transzformációjáról, a szektor legfontosabb IT-üzleti és technológiai fejlesztési irányairól van szó. Az utóbbi időszak legnagyobb technológiai megatrendjévé nőtte ki magát a chatGPT nyomán kirobbanó AI-forradalom, amely a bankszektor működését, fejlesztési irányait és informatikai stratégiai céljait is átformálhatja. Mely banki területek működését transzformálja az AI, hol segíthet a költségcsökkentésben, a hatékonyabb operációban? A hazai bankok digitális transzformációja mellett a pénzforgalmi trendekről, az AFR 2.0-ról, kiberbiztonsági kérdésekről és az egyre nagyobb problémát jelentő adathalász csalásokról, a hazai fintech szektor innovációiról is szó lesz a rendezvényen. A bankszektor top vezetői, fintech-guruk, tanácsadók, a szabályozók és az IT-cégek szakértőinek krémje immáron kilencedik éve gyűlik össze konferenciánkon, hogy megosszák egymással gondolataikat a bankszektort érintő legfontosabb üzleti és informatikai kérdésekben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×