eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
A Reckrod gáztározó a közép-németországi Eiterfeldben 2022. július 14-én. A Gazprom orosz állami gázipari monopólium bejelentése szerint az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat-1 vezetéken, az orosz gáz nyugatra irányuló szállításának fő útvonalán maximális kapacitásának egyötödére csökkent a gázáramlás.
Nyitókép: MTI/AP/Michael Probst

Megállapodtak a MVM és a Gazprom együttműködésének bővítéséről - a nap hírei

Újabb 114 kilométeren rendelték el a legmagasabb szintű, harmadfokú árvízi védekezést. Az ausztriai árvizek 600-700 millió eurós kárt okoztak.

Újabb 114 kilométeren rendelték el a legmagasabb szintű, harmadfokú árvízi védekezést, mára már 754 kilométeren folyik a munka – jelentette ki a miniszterelnök. Orbán Viktor az operatív törzs ülése után elmondta: a Lajtán csaknem 10 órán át tartott a tetőzés, lassan csökken a vízszint. A Duna mentén Pilismaróton, Leányfalun és Vácnál is elkészült a nyúlgát, várják a tetőzést. Most a Budapesttől délre eső szakaszokkal foglalkoznak, Baján magasítani kell a védműveket.

A legfrissebb előrejelzések szerint a Duna Budapestnél szombaton, napközben tetőzhet – erősítette meg az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Siklós Gabriella azt is közölte: az átlagos, 6-8 napos dunai árhullámhoz képest is lassabb apadásra kell számítani. Azt is megerősítette, hogy minden szakaszon a 2013-as rekord vízállás alatt marad a vízszint mintegy 40 centiméterrel.

Az ausztriai árvizek 600-700 millió eurós kárt okoztak az osztrák biztosítótársaságok első becslései szerint, de attól tartanak, hogy a végösszeg átlépheti az egymilliárd eurót is. Csehországban apadnak a folyók, megszűnt az árvízveszély, már csak néhány helyen van magasabb szintű készültség – jelentette a közszolgálati rádió. Az árvíz halálos áldozatainak száma 6-ra emelkedett, 8 eltűntet még keresnek. Becslések szerint 100 milliárd koronás a kár.

Több eszközzel, párátlanítókkal és fertőtlenítőszerrel is segíti az Európai Bizottság Csehország és Lengyelország árvízi védekezését. A brüsszeli végrehajtó testület közölte, hogy az EU a kohéziós alapból tagállami kérés esetén összesen 10 milliárd eurót mozgósít az árvizek által sújtott országok számára.

A szeptemberi viharok nyomán több mint egymilliárd forint kárösszeggel számolnak a biztosítók. A Mabisz szerint több mint 8 ezer kárbejelentés érkezett a szeptember 13-16. közötti viharok nyomán a biztosítókhoz, amelyek 1,1 milliárd forintot fizettek már ki, vagy tartalékolnak kárkifizetésre.

A geotermikus energia Magyarországon a zöldgazdaság egyik húzóágazatává válhat és hozzájárulhat az ország versenyképességének javításához, miközben jelentős mennyiségben válthat ki fosszilis energiahordozókat – mondta az energetikáért felelős államtitkár egy szakmai konferencián. Steiner Attila kiemelte, hogy Magyarország évtizedek óta Európa első 5 országa között szerepel a földhő fűtési célú közvetlen hasznosításában.

Megállapodás jött létre a MVM és a Gazprom együttműködésének további bővítéséről. Ezt a külgazdasági és külügyminiszter közölte az orosz-magyar gazdasági együttműködési bizottság ülése után. Szijjártó Péter hozzátette: a cél, hogy a magyar vállalat nagyobb szerephez juthasson a regionális gázkereskedelemben.

Az Audi győri üzemében elindult a spanyol Cupra márka Terramar modelljének sorozatgyártása. Michael Breme, az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke elmondta, hogy mostantól a győri gyár az első, ahol egy „testvérmárka” járművét gyártják.

Nem veszélyeztetheti az európai autóipar versenyképességét az uniós energia - és klímapolitika - mondta a magyar közlekedési miniszter. Lázár János az uniós közlekedési tanács budapesti informális ülésén úgy fogalmazott: a piachoz kell a klímacélokat igazítani, ha szükséges, változásokra van szükség.

Új fizetésképtelenségi eljárás bevezetését tervezi a kormány. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a cél a befektetői hajlandóság fokozása és a hitelezői érdekek védelme.

Idén is 2,5 milliárd forinttal támogatja a Kulturális és Innovációs Minisztérium a Csoóri Sándor Programot. Az idén 1776 nyertes pályázó kaphat pénzt. A legnépszerűbb kategória ebben az évben is a néptánc volt.

Kirúgták azt a nyírmeggyesi tanárt, aki büntetésként a táblánál alsóneműre vetkőztette a diákjait – írta a Telex a belügyi tárca válasza alapján. A 44 éves tanárnő ellen rendőrségi eljárás folyik.

Az életfogytig tartó börtönbüntetésre vonatkozó jogszabályok reformjára szólította fel Magyarországot az Európa Tanács. A 46 tagországot számláló szervezet Miniszteri Bizottsága szerint szükség van arra, hogy az elítélteknek kilátásuk legyen a szabadulásra,

Bulgária is tagadja, hogy köze lenne a Libanonban robbant személyhívókhoz. A bolgár nemzetbiztonsági ügynökség szerint nem az országban gyártották a készülékeket, és Bulgária nem is importált vagy exportált ilyen eszközöket.

Folytatja Ukrajna katonai és gazdasági támogatását Nagy Britannia. Az eddigi segélyek értéke már megközelítette a 13 milliárd fontot. A brit külügyminisztérium szerint London a 2024-2025-ös pénzügyi évben további 3 milliárd font katonai segítséget nyújt az ukrán fegyveres erőknek.

Orosz rakétacsapás érte a dél-ukrajnai Odesszát, többen megsebesültek.. Az ukrán légierő szerint az orosz erők több rakétával és 70 kamikaze drónnal támadták Ukrajnát, a légvédelem 61 ellenséges drónt és egy rakétát semmisített meg.

Sztrájk miatt lehetnek fennakadások a brüsszeli repülőtéren október 1-jén. A Brussels Airlines dolgozói tartanak munkabeszüntetést, amihez a takarító és a vendéglátó személyzet mellett a biztonsági személyzet nagy része is csatlakozott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×