eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
A megáradt Duna Dunabogdánynál 2024. szeptember 20-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

"Figyeljük a gyerekeket, nehogy beleessenek a homokzsákokról a vízbe" - helyszíni riport

Vízben állnak a kertek Dunabogdányban, a 11-es főút part menti részén. A település határában a főutat is nyaldossa már a Duna. Az InfoRádió helyszíni tudósítója egy vízzel körbevett otthon lakójával, Csubák Istvánnéval beszélgetett.

A településen láthatóan nagy a készültség, amerre a szem ellát, homokzsákok ezrei védik az ingatlanokat, helyenként a főútra is kiérnek a nyúlgátak. A helyiek rendkívüli összefogást tapasztalnak, szivattyút például még a Mátrából is hoztak nekik.

Az InfoRádióban Csubák Istvánné beszélt a helyzetükről. Azt mondja, hogy lelkileg megviselték a történtek. Az jó, hogy a házukat körberakták homokzsákokkal, de sajnos itt-ott azért átszivárog a víz, és ez a ház falainak nem tesz jót.

Annyira azonban bíznak a védekezésben, hogy a lakást nem ürítették ki,

csak a külső részből vitték el a dolgokat.

Szerda óta tudják, hogy jön az áradás, de ő eleinte nem hitt abban, hogy ilyen magas lesz a Duna. Úgy fogalmaz, azért, mert "annyira a medrében volt a víz, de vasárnap már pakolni kellett a melléképületekből, hétfőn pedig zsákolni."

A beszélgetésből az is kiderült, hogy nem költöztek el a házukból, miközben körbeveszi a víz, de folyton figyelik a folyót és azt, hogy a gyerekek nehogy beleessenek a zsákokról a vízbe.

Úgy látja, hogy a házba a vízállás alapján nem megy be a víz, és beszéltek a tűzoltókkal, a katasztrófavédelmisekkel is, akik szintén folyamatosan vizsgálják a helyzetet és reggel is megnyugtatták őket. Mindenesetre a búvárszivattyú is készenlétben áll, ha bármi történne.

De mindettől függetlenül vagy két hete már alig alszik, folyton az áradásra gondol, és még nem tudja megbecsülni, hogy mikor hajthatja majd nyugodtan álomra a fejét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×