eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Az áradó Duna a váci révnél 2024. szeptember 18-án.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Nagybajcsnál tetőzik a Duna – Budapesten elmaradhat az új rekord

Rajkánál, ahol belép a Duna Magyarországra, illetve az alatt, körülbelül Nagybajcsig megkezdődött a folyó tetőzése. Budapesten és Budapest felett mindenhol a legintenzívebb védekezési munkálatok zajlanak – tájékoztatta az InfoRádiót Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője csütörtök reggel.

Nagybajcsnál a Duna várhatóan 850-855 centiméter körüli vízszinttel fog tetőzni a nap folyamán; a szóvivő érdekességként jegyezte meg, hogy bár 2013-ban ez 908 centiméteren volt, ez még így is egy hatalmas víztömeg, ezért a Szigetközben, Győr felett az állami töltésvonalak folyamatos figyelése, a kísérőjelenségek azonnali megtalálása a vízügyes vízőrszolgálat legfontosabb feladata jelenleg. „Ahol kell azonnal erősítenek, magasítanak a gátakon, a töltéseken” – fogalmazott.

Kicsit más jellegű a munka a Dunakanyarban, ahol még emelkedik a vízállás. Ott folyamatosan folyik a homokzsákolás, megfeszített erőkkel dolgoznak a vízügyes műszaki irányítók mellett a katasztrófavédelmi szakemberek, illetve a katonák, és rengeteg civil. A Budapest feletti szakaszokon mindenütt harmadfokú a készültség, tehát 24 órás figyelőszolgálat működik. Nagyon sokfelé, ahol önkormányzati védekezés van, mobilgát tartja a vizet, mint például Nagymaroson.

A fővárost illetően Siklós Gabriella elmondta: a legfrissebb számítások szerint a Duna vízszintje beállni látszik, 850 centiméter körül tetőzhet Budapesten, amit szombatra vár az Országos Vízjelző Szolgálat, hogy pontosan mikor, azt a későbbiekben fogják pontosítani a következő 24 órában. Az InfoRádió érdeklődésére válaszolva megerősítette: a rekordszint megközelítését vagy megdőlését lassan ki lehet zárni. Ugyanakkor nagyon-nagyon lassú apadás várható, tehát sok napig itt lesz velünk ez a víztömeg – hangsúlyozta.

Pozsonyban szerdán másodszor is tetőzött a Duna. A magyarországi szakaszon jelenleg úgy tűnik, hogy ellaposodik a folyó, újabb tetőzést a szakemberek nem látnak, de ez bármikor változhat.

Kitért arra is, hogy a kellemes, csapadékmentes őszi időjárás a védekezi munkálatokat segíti, de az árhullámot illetően a Duna vízgyűjtőjét, illetve az ottani hőmérsékleti határokat kell figyelniük, mert nagyon sok függ attól, hogy milyen gyorsan olvad az a hómennyiség, ami Ausztriában esett. Pillanatnyilag úgy látszik, hogy ott is inkább száraz időjárás lesz a következő négy-hat nap, messzebbre viszont nem látnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×