eur:
395.79
usd:
358.86
bux:
72373.37
2024. szeptember 12. csütörtök Mária
Nyitókép: Pixabay

Reagált a Spar is az EU bíróságának döntésére

A brüsszeli uniós bíróság a szabad versenyt sértőnek találta a koronavírus-járvány alatt bevezetett magyar árstop-rendszer előírásait. Az NGM szerint Brüsszel a multik oldalára állt, illetve a magyar családok érdekeit figyelmen kívül hagyó cégeknek nincs helyük az országban.

Egyik üzletére 2023-ban kiszabott bírság miatt fordult bírósághoz a Spar. Az ügyben a magyar bíróság az Európai Unió Bíróságához fordult előzetes döntéshozatalra, mert nem tudta megítélni, összeegyeztethető-e a magyar szabályozás a vonatkozó uniós előírásokkal és elvekkel. A brüsszeli döntésről csütörtökön érkezett hír, eszerint a szabad versenyt sértőnek találták az árstop azon rendelkezéseit, hogy a kereskedők bizonyos mezőgazdasági termékeket meghatározott áron és mennyiségben árusítsanak (részletek itt).

A Spar a hvg.hu-val közölte: "Bízunk abban, hogy a magyar bíróságok a folyamatban lévő több száz eljárásunkat az Európai Bíróság jogértelmezésének megfelelően fogják lezárni".

A cég jelezte, mindenkori céljuk, hogy „a vásárlók megtalálják a szükséges termékeket a számukra megfelelő mennyiségben. Ez a hatósági árazás időszakában sem volt másképpen: a vásárlók mindig hozzá tudtak jutni az árstopos termékekhez”.

A bíróság döntésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter is reagált, kemény szavakkal ítélve el a Spar egyes cselekedeteit, megismételve, hogy "azok számára, akik nem tartják vagy tartották tiszteletbe a magyar fogyasztókat és túláraztak, nincs helye a magyar gazdaságban. A kormány, ahogy eddig is, úgy ezután is minden esetben, minden eszközével a leghatározottabb módon fog fellépni az indokolatlan extraprofitok és a tisztességtelen, családokat megkárosító magatartás ellen"

Címlapról ajánljuk
Medián: csak két párt jutna be a parlamentbe, ha most lennének az országgyűlési választások

Medián: csak két párt jutna be a parlamentbe, ha most lennének az országgyűlési választások

A választani tudó biztos szavazók körében négy százalékra csökkent a Fidesz-KDNP előnye a Tisza Párttal szemben – derül ki a Medián legfrissebb felméréséből. Hann Endre, a közvélemény-kutató cég vezetője az InfoRádióban elmondta: más pártok támogatottsága nem éri el az öt százalékot, ezért egyre inkább úgy tűnik, hogy a kétpárti berendezkedés felé tart a magyar belpolitika, ami a legérzékenyebben a DK-t és a Mi Hazánkot érintheti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×