eur:
396.49
usd:
359.73
bux:
72309.32
2024. szeptember 12. csütörtök Mária
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. augusztus 22-én.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

A minimálbért a bruttó átlagbérhez köthetik a jövő évtől - Kormányinfó

A hétközi kormányülést követően Kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő válaszol újságírói kérdésekre is. Szó volt a magyar kormány válaszáról az EU bírósága által kiszabott büntetés ügyében, a hírekben szereplő kormányátalakításról, a határon túli választókerületek ügyéről, Magyar Péterről és az ukrajnai békétől lévő távolságról is.

2024.09.12. 10:01

Kezdünk!

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő tájékoztat most a hétközi kormányülés döntéseiről, majd válaszol újságírói kérdésekre. Tartson velünk - percről percre!

2024.09.12. 10:07

Mandátumot kapott Bóka János - "készek vagyunk pert is indítani az EB ellen"

Gulyás Gergely: mandátumot kapott Bóka János EU-ügyi miniszter tárgyalni a migrációügyi büntető döntéssel kapcsolatban. A magyar népszavazás ebben a kérdésben világos volt, illegális bevándorlók nem fognak bejutni, akik politikai menedékjogot kapnak, azoknak egyirányú, ingyenes brüsszeli utat ajánlunk fel. A büntetéssel kapcsolatban készek vagyunk pert is indítani az Európai Bizottság ellen. Orbán VIktor már 2015-ben elmondta, hogy ha az EU nem szerez érvényt az EU-s jognak, a schengeni rendszer összeomlik. Most azt látjuk, hogy Németország valamennyi határán bevezeti a határellenőrzést, ezzel Németország épp szétveri a schengeni rendszert. A határmentes belső piac márpedig az EU egyik komoly vívmánya. Örülünk azért annak, ha a németek ráébredtek a külső határok védelmének fontosságára, ha ez korábban megtörtént volna, nem áll elő az, ami van ma.

2024.09.12. 10:11

Jövő évi költségvetés - minimálbér-emelés a láthatáron

Gulyás Gergely: Nagy Márton miniszter felhatalmazást kapott a munkaadókkal és a munkavállalókkal, hogy jelentős minimálbér-emelés történjen Magyarországon. A valóság az, hogy a kormány csak tárgyaló fél, döntést a munkavállalók és a munkáltatók hoznak, nem a kormány. Többéves megállapodást szeretnénk elérni. A minimálbért a bruttó átlagkeresetekhez szeretnénk kötni.

2024.09.12. 10:14

Szakmunkáshitel

Gulyás Gergely: hamarosan döntés születik a szakmunkáshitelről, amely nem csupán a szakmunkások számára érhető el. A munkáshitelre - úgy gondoljuk - most van szükség. Ez a fiataloknak sokat fog segíteni. A következő kormányülésen tárgyaljuk meg a részleteket. Olyanokat érint majd, akik 17-18 éves koruktól dolgoznak, és nem férnek hozzá a Diákhitelhez.

2024.09.12. 10:18

Friss beruházások

Vitályos Eszter: bő 2 milliárd forintért valósultak meg óvoda- és bölcsődefelőjítások. A bölcsődei férőhelyek száma 65 ezernél is magasabb, egy év alatt 5 ezerrel nőtt a férőhelyszám. Utak: Eger-Szilvásvárad (4 milliárd forint), Lőrinci, Pásztó és környéke, Hajdúság. 750 millió forint támogatás jutott továbbá településfejlesztésre, például Karcagon, Kéthelyen és Kunszálláson is - utóbbi helyen 85 millió forintért termelői piac létesült. Gazdaságfejlesztés: 8,3 milliárd forintért (Kaposvár - cukorgyár, Dunakeszi, Székesfehérvár - alumínium-újrahasznosító). Oktatási beruházások 64 milliárd forintért (Dunakeszi Diáknegyed, Ceglédi Kossuth Lajos GImnázium felújítása, Gyulán tornaterem létesült, Székesfehérváron gimnáziumi felújítás történt).

2024.09.12. 10:19

Kérdések...

...válaszok.

2024.09.12. 10:20

EU-bírósági döntés: a Spar nyert az árstopperben. Hogy értékeli a kormány?

Gulyás Gergely: nem lepődtünk meg. Brüsszel így gondolkodik. A döntés egy adott bírságra vonatkozik. Az árstop jogsértő voltát kimondani már nincs jelentősége, mert nincs árstop.

2024.09.12. 10:22

Kormányzati struktúraváltás: Nagy Márton lesz a csúcsminiszter, Varga Mihály lesz az MNB-elnök? Ön nagykövet lesz?

Gulyás Gergely: szórakoztató hírlapi kacsákkal nem foglalkozunk. Berlin nem rossz város, jó a miliője, de a felvetéseknek nincs alapja, kormányátalakításra a miniszterelnök nem készül, de mindenkivel konzultálni fog. A jegybankelnök személyére szóló jelölésre van még idő. Semmilyen kormányátalakítás nem várható.

2024.09.12. 10:24

Önkormányzati törvény: átkerülhet a jegyzői jogkör a kormányhivatalokhoz? IPA? Mi lesz az újraosztással?

Gulyás Gergely: ilyen információk a kormányban nem keringenek. A helyi iparűzési adó egy helyi adó, így is fogadtattuk el az Európai Bizottsággal. Helyi adót nem tud a magyar állam beszedni.

2024.09.12. 10:26

Takács Péter eü-államtitkár jelezte, hogy akár 1000 forintos időpont-foglalási díjat is bevezethetnének azok számára, akik nem élnek a foglalt időponttal, ez igaz?

Gulyás Gergely: nincs ilyen döntése a kormánynak. De az jogos igényük a betegeknek, hogy ne várjanak hiába.

2024.09.12. 10:27

Orbán Balázs szerint influenszerré kell válniuk a politikusoknak. Hogyan történik majd mindez?

Gulyás Gergely: én a kamerák előtt állok, jól állok ebben a versenyben... a kommunikációs formák az elmúlt másfél évtizedben megváltoztak. Ha a választók más csatornákat használnak, a kormánynak az az érdeke, hogy ott legyenek jelen az üzenetei, ahol a választók vannak. Szijjártó Péter kitűnően kezeli a modern médiát. Ha valaki TikTokot csinál nekem, akkor nem ellenkezem. Vagy akkor inkább a berlini követség... - mondta mosolyogva

2024.09.12. 10:30

Kötcsén Orbán Viktor azt mondta, 3-5 százalékos növekedést vár jövőre. Hogyan?

Gulyás Gergely: idén 2 százalékhoz közelítő növekedés várható, ez az EU-adatok első felében van. A jövő évben a mi és a jegybank előrejelzése szerint is 3 százalék feletti növekedés a reális. A mi célunk, hogy ez a növekedés a lehető legdinamikusabb legyen.

2024.09.12. 10:31

Csak Donald Trump választási győzelme, illetve az amerikai elnökválasztás után adják be a költségvetést?

Gulyás Gergely: a családi adókedvezmény mértékét mindenképpen növelni fogjuk.

2024.09.12. 10:32

Bértárgyalások: van-e a kormánynak célszáma a százalékos emelésről?

Gulyás Gergely: a mi célunk, hogy kiszámítható, többéves megállapodás szülessen, és figyelembe veszi az inflációt, ami jelenleg 3 százalék körüli. Számokat nem szeretnék mondani.

2024.09.12. 10:33

Ágazati bérminimum? Összekapcsolt minimálbér és garantált bérminimum?

Gulyás Gergely: előbbi nem lehetséges, utóbbi igen, de még nem jövőre, mert nagy a különbség.

2024.09.12. 10:34

Lesz kkv-stratégia és -államtitkárság. Mi változik?

Gulyás Gergely: embrionális állapotban van a terv, de még jobb helyzetbe kerülnek a kis- és közepes vállalkozások. A terv nagy mértékben fogja megkönnyíteni a kkv-k életét.

2024.09.12. 10:35

A vidéki fiatalokat hogyan támogatják majd?

Gulyás Gergely: például a munkáshitellel.

2024.09.12. 10:37

Takács Péter eü-államtitkár szerint etikátlanabbá vált a betegellátás, és 15 százalékkal csökkent a teljesítmény. Kommentálná?

Gulyás Gergely: sikerült a paraszolvenciát megszüntetni, helyébe tisztességes orvosbérek léptek. Emiatt lehet, hogy bár az orvos helyenként ötször annyit kapnak, mint eddig, nem akar többet dolgozni. Ha a kormánynak szabályozási feladata lesz, az eü-államtitkárságnak lesz erre lehetősége.

2024.09.12. 10:40

Navracsics Tibor azt mondta, nagy különbség van a régiók fejlettsége közt. A kormányzat és a főváros közt lévő vitát e téren hogyan lehetne rendezni? Hogyan lehet külön gazdasági fejlesztési övezet Budapest és környéke?

Gulyás Gergely: a szochót Tarlós István alatt vezettük be, ő tiltakozott ez ellen. A területfejlesztésnek ez a dimenziója márpedig minden országban ismert, Bajororországnak is baja van azzal, hogy fizeti a kevésbé fejlett tartományok fejlesztését.
Vitályos Eszter: önálló régióba került Pest vármegye, így megnyíltak számára is a fejlesztési források.
Gulyás Gergely: azért is kellett leválasztani Pest megyét, mert Budapest annyira fejlett a többi régióhoz képest, hogy Pest megye sem lett volna jogosult EU-forrásokra.

2024.09.12. 10:41

Lukolil-ügy, Mol-megállapodás - hogyan kommentálja a kormány?

Gulyás Gergely: optimisták vagyunk, a kockázatok csökkentek.

2024.09.12. 10:43

Magyar Péter azt sürgette, hogy határvédelemben a kormány tegye azt, amit az EU kér. Mit gondol a kormány?

Gulyás Gergely: a magyar kormány példamutató határvédelmet tartott fenn, és költését nem finanszírozza az EU. Nem csoda, hogy az Európai Néppárt tagpártja migrációpárti kijelentést tesz.

2024.09.12. 10:44

Új külügyminiszter van a kijevi kormányban. Milyen lenne egy pozitív kapcsolat az ukrán kormánnyal?

Gulyás Gergely: pár napja történt, legyünk türelmesek, a magyarok jogait vissza kell adni. Ez nem változott.

2024.09.12. 10:45

Bóka János felhatalmazása: mikor nyújthatja be keresetét a kormány, mennyi pénzről szólhat a kereset?

Gulyás Gergely: először is tárgyalni kezdünk. A jogi lépés akkor következik, ha nem sikeres a tárgyalás. Tisztázni kell, hogy ígéreteket vagy pénzt lehet-e kapni. Ezen múlik minden. 2 milliárd eurót költött a kormány határvédelemre, ennek a felét kérjük.

2024.09.12. 10:47

Orbán Viktor EU-elnökségi programot fog bemutatni. Mi lesz benne?

Gulyás Gergely: csak el kell ismételni, amit 10 éve mondunk. Külügyi témákkal foglalkozik majd.

2024.09.12. 10:50

A labdarúgó-válogatott keddi mérkőzése előtt bosnyák ultrák palesztinpárti tüntetést szerveztek a zsidónegyedben. Mi a kormány véleménye a randalírozásról?

Gulyás Gergely: Orbán Balázs posztolt erről. Nálunk ez nem a mindennapok része. A szurkolói vonulást viszont nem lehet megtiltani. Hogy közben miket skandálnak, azzal nem ért egyet a kormány. A rendőrség biztosította a vonulást magát.

2024.09.12. 10:51

Olimpiarendezés: Budapest a 2036-os olimpiáért, Varsó a 2040-esért küzd. V4-es nem lehetne?

Gulyás Gergely: egyáltalán nem foglalkozunk ezzel, csak a fővárosra és a magyar sportvezetésre. Ezt Orbán Viktor is tisztázta. A kormány mindig sport- és olimpiabarát volt.

2024.09.12. 10:53

Paralimpiai díjazás: lesz-e felülvizsgálat? Óriási a különbség...

Vitályos Eszter: fantasztikus eredményeket értek el a paralimpikonok, 15 éremmel zártak a versenyzők, 5 arannyal, 6 ezüsttel, 4 bronzzal. A paralimpikonoknál 27,5 millió forintra emelkedett a jutalom. Életjáradékra is jogosultak ők és edzőik is, ennél nincs különbség az épek és a parasportolók háttércsapata közt. Ha lesz szakmai ok a módosításra, akkor azt át fogjuk tekinteni. Igazságos, méltányos rendszer kell, a nemzetközi példákra is figyelünk.

2024.09.12. 10:54

Folyik az EU-biztosok kiválasztására a casting. Mennyire hátráltatja ez a magyar EU-elnökség munkáját?

Gulyás Gergely: egy hét csúszás van, novemberben hivatalba léphet az új Európai Bizottság. November 1. lehet a dátum.

2024.09.12. 10:56

Jövő héten hallgatják meg Strasbourgban Orbán Viktort az EU elnökeként. Mi várható?

Gulyás Gergely: eleget fog tenni a meghívásnak. Magyarellenes erők vannak ott többségben, hátha lesz mód értelmes párbeszédre.

2024.09.12. 10:57

Donald Trump Orbán Viktort említette az elnökjelölti vitában. Profitálunk ebből?

Gulyás Gergely: ha Trump nyer, akkor igen.

2024.09.12. 10:58

Németország határellenőrzést vezetett be újra: vissza akarják szorítani a migrációt és a terrorizmust?

Gulyás Gergely: most verik szét a határmentes schengeni térséget, ami az EU egyik legnagyobb áldása.

2024.09.12. 11:00

1000 forintos eü-időpont-foglalási díj: ön támogatja?

Gulyás Gergely: van egy felismert probléma, de ebben a helyzetben nem arról van szó, mint a vizitdíj esetében. Értelmes kérdés, hogy kell-e szankcionálni a foglalt, nem kihasznált időpontot. Nem járhatnak azok rosszul, akik megjelennek a vizsgálatokon.

2024.09.12. 11:01

Spar-pergyőzelem: fizetni kell a Sparnak?

Gulyás Gergely: nem.

2024.09.12. 11:03

Mikor indulnak a migránsbuszok Brüsszelbe?

Gulyás Gergely: a bírósági ítéletet követően a Bizottsággal való tárgyalások során megoldást kell találni. Ha nincs megoldás, és Brüsszel arra kényszerít bennünket, hogy ne védjük a külső határokat, akkor igazán befogadhatnak helyettünk néhány migránst.

2024.09.12. 11:05

Várhelyi Olivér jelölését akceptálta Ursula von der Leyen? Női jelölt esetleg?

Gulyás Gergely: Orbán Viktor a jelölés előtt beszélt a Bizottság elnökével. Arra kérték a kormányfőt, hogy egy férfi és egy női jelölt nevét küldje el. Mi úgy gondoljuk, hogy Várhelyi Olivér kiemelkedő munkát végzett.

2024.09.12. 11:06

Belső méréseik vannak a Fidesz és a Tisza Párt közti különbségről?

Gulyás Gergely: nincsenek. Magyar Péter erről mást mondott, de ő folyamatosan hazudik. Sose felejtsük el Kovács László örökérvényűjét, hogy választásokat kell nyerni. Sokkal kedvezőbbnek látom a helyzetet, mint 2018 óta bármikor.

2024.09.12. 11:07

Nem lenne indokolt egyházi személyek átvilágítása a gyermekvédelemben?

Gulyás Gergely: várjuk meg a javaslatot, még nem láttuk azt. Nem tudok mondani semmit egy olyan javaslatról, amit nem láttam leírva.
Vitályos Eszter: egyházi fenntartású intézményeknél is lesz átvilágítás.

2024.09.12. 11:08

Mi lesz a főváros anyagi helyzetével, ha nem juthatnak egy 50 milliárdos forráshoz?

Gulyás Gergely: egy kiskaput zártunk be.

2024.09.12. 11:09

Szentkirályi Alexandra arra kérte Vitézy Dávidot, hogy ne paktáljon le Karácsony Gergellyel. Arra hivatkozik, hogy sok fideszes szavazott rá. Mi a véleménye?

Gulyás Gergely: nem kormányzatot illető kérdés, de én egyetértek Szentkirályi Alexandrával.

2024.09.12. 11:12

Mi lesz fókuszban a parlament őszi ülésszakában?

Gulyás Gergely: a költségvetés benyújtása.

2024.09.12. 11:13

Mikor tárgyal Bóka János?

Gulyás Gergely: a lehető leghamarabb, ha meg tudunk állapodni, egy hónapon belül meg tudunk.

2024.09.12. 11:16

A schengeni övezet jövője mi lehet?

Gulyás Gergely: vagy szétesik, vagy helyreáll a rend.

2024.09.12. 11:16

Béketerv Ukrajnában: a németek szerint is most már az oroszokat is meg kell hívni egy békekonferenciára.

Gulyás Gergely: mi is ezt mondjuk régóta.

2024.09.12. 11:17

Van ok arra, hogy változtassanak az iskolai mobiltilalmon?

Gulyás Gergely: egy-két hét után nincs.

2024.09.12. 11:22

Kárpátalján agyonvertek egy férfit kényszersorozás közben. Mit tud tenni a magyar kormány?

Gulyás Gergely: az azonnali tűzszünet és béketárgyalások fontosságát hangsúlyozza, amíg ez nincs, naponta ezrek halnak meg. Magyarország ezért is van a béke pártján.

2024.09.12. 11:24

Közeledhet végre egymáshoz a magyar és a német politikai vezetés közti álláspont?

Gulyás Gergely: a CDU-CSU-val a kapcsolatok működnek, az emberi kapcsolatok is valamelyest. Nem látok náluk ma jobb partnert Németországban, hiába is gondolkodnak sok témában mást, mint mi.

2024.09.12. 11:26

Nyilatkozott Bese Gergő atya egy korábbi diákja a paptanár viselkedéséről. Nem kell-e az egyházi személyeket is érnie életmódvizsgálatnak?

Gulyás Gergely: ilyen panaszok esetén komplex vizsgálatra van szükség.

2024.09.12. 11:26

Bese-akta: tudott a létezéséről?

Gulyás Gergely: nem. Szerintem nincs is ilyen.

2024.09.12. 11:27

Közvélemény-kutatások eredményeiről beszéltek a kormányülésen?

Gulyás Gergely: nem szokott ilyen történni. Júniusban volt egy választás, az ott született kép reálisnak tekinthető. Nem úgy kell kormányozni, hogy közvélemény-kutatásokat nézünk.

2024.09.12. 11:29

Átszabhatják-e a választási törvényt?

Gulyás Gergely: nincsenek ilyen tervek, hogy határon túli választókerületek lesznek, vagy olyanok, hogy leszállítjuk a parlamentbe jutási küszöböt. Csak az őszi ülésszakon változtathatnánk a választási szabályokon. Nincs tervben.

2024.09.12. 11:30

Megfizetik a napi 1 millió eurós büntetést?

Gulyás Gergely: lehet itt még fordulat.

2024.09.12. 11:32

Karsai Dániel ügye: minden marad így?

Gulyás Gergely: élet és halál kérdésénél nehezebb szabályozási területek nincsenek. Nem szükséges módosítani.

2024.09.12. 11:34

Magyar Péter kórházi látogatásai: akkor is rendet tennének, ha Magyar Péter nem ment volna oda?

Gulyás Gergely: egy kórházban rendnek és tisztaságnak kell lennie, mindenféle politikusi látogatás nélkül. Ez a kórházigazgatók kötelessége. Nem követtem nyomon a vándorlást.

2024.09.12. 11:35

Sikerült-e megtudni valamit Varga Mihálytól az egymilliárd eurós kínai hitel részleteiről?

Gulyás Gergely: Varga Mihály a kérdés másnapján már nyilatkozott is erről. A kínai fél a kamat nyilvánosságának közléséhez nem járult hozzá. Semmi titkolni való nincs. Valószínű, hogy különböző országoknak különböző kamatszinteket állapít meg Kína.

2024.09.12. 11:38

Az Integritás Hatóság lezárt vizsgálata szerint Farkas Flórián felelőtlensége miatt érte kár a magyar adófizetőket egy munkaprogram kapcsán.

Gulyás Gergely: ez egy évtizedes ügy. Farkas Flórián kormányzati megbízatása megszűnt.

2024.09.12. 11:40

A kérdések és a válaszok ideje lejárt...

...köszönjük kitartó figyelmét!

Címlapról ajánljuk

A minimálbért a bruttó átlagbérhez köthetik a jövő évtől - Kormányinfó

A hétközi kormányülést követően Kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő válaszol újságírói kérdésekre is. Szó volt a magyar kormány válaszáról az EU bírósága által kiszabott büntetés ügyében, a hírekben szereplő kormányátalakításról, a határon túli választókerületek ügyéről, Magyar Péterről és az ukrajnai békétől lévő távolságról is..
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×