eur:
397.01
usd:
359.65
bux:
71947.96
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett
Nyitókép: Orbán Viktor/YouTube

Nyilvánosságra került 4 perc Orbán Viktor kötcsei beszédéből

Maga a kormányfő tette ki YouTube-csatornájára, a finanszírozási, a beruházási, a piaci, a technológiai és az energiasemlegesség gondolatát ecseteli.

Orbán Viktor nyilvánosságra hozott egy részletet a hétvégén Kötcsén elmondott beszédéből.

A YouTube-ra kitett pár perces videóban a "semleges gazdaságpolitika" elemeit veszi górcső alá, kitérve a finanszírozás ügyére is.

Mint a Portfolio összefoglalójában is olvasható, Orbán Viktor szerint az új gazdaságpolitikának semleges gazdaságpolitikának kell lennie, ez alatt azt érti, hogy ellent kell állni a blokkosodásnak, és hogy választásra kényszerüljön az ország Kelet és Nyugat között.

  1. A videóból az is kiderül, a semlegesség egyik lába a finanszírozási semlegesség, nem lehet egyetlen pénzpiacról ellátni az ország hiteligényeit. Úgy fogalmazott, már nincs az ország adósrabszolga helyzetben, de a finanszírozási kényszer folyamatos, ám "Brüsszel és London kevés", utalt ezzel az uniós pénzekre és a kötvénypiacokra. Ezek mellett Katarra, Pekingre és Tokióra is számít, illetve a magyarokra, akik állampapírokat vesznek.
  2. A gazdasági semlegesség második eleme a beruházási semlegesség, mindenhonnan kellenek beruházók.
  3. És piaci semlegesség is szükséges, mindenhonnan vegyék meg, amit Magyarországon állítanak elő, nem kell ebből "ideológiai vagy politikai kérdést" csinálni. Jelezte e körben, a Török Áramlaton jön majd gáz, ha az ukránok leállítják az orosz tranzitot az év elején.
  4. Technológiai semlegesség - "nem érdekel, kié, csak a legjobb legyen".
  5. Energiasemlegesség - 2032-re elérjük az önállóság szintjét.

Korábban a kormányfő beszédéből kiderült már, hogy kormányalakítással is egybefonódik az új jegybankelnöki jelölés jövő év márciusában, arról is biztosan szólt, hogy béremelések lesznek, illetve hogy milyen növekedési célokat tűzött ki a kabinet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×