eur:
393.33
usd:
355.11
bux:
72243.41
2024. szeptember 4. szerda Rozália
Woman shopping online with laptop and credit card on hand.
Nyitókép: Getty Images/ Guido Mieth

Törölt hozzászólások, letiltott profilok - új helyre lehet fordulni a panasszal

Az uniós szintre emelt szabályozás a médiahatóság szerint csökkentheti annak a kockázatát, hogy a platformok tévesen vagy indokolás nélkül törölnek megszólalásokat és tiltanak le felhasználói profilokat.

Bővült a jogorvoslati lehetőségek köre az online platformok egyes, felhasználókat negatívan érintő intézkedéseivel szemben az Európai Unió digitális szolgáltatásokról szóló rendeletének átültetését követően – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

Ezentúl már nemcsak hatóságokhoz vagy bírósághoz, hanem az Online Platform Vitarendező Tanácshoz (OPVT) is fordulhat, aki vitatja egy platform valamely döntését.

Hozzátették, az NMHH mint kijelölt Digitális Szolgáltatási Koordinátor elvégezte a testület tanúsítását, így az megkezdheti működését.

2022 novemberében lépett hatályba a digitális szolgáltatásokról szóló EU-rendelet (DSA), amely a „biztonságosabb, átláthatóbb és méltányosabb online világ” megteremtését, valamint a jogsértő tartalmakkal szembeni hatékony fellépést célozza. Az uniós szintre emelt szabályozás a médiahatóság szerint csökkentheti annak a kockázatát, hogy a platformok tévesen vagy indokolás nélkül törölnek megszólalásokat és tiltanak le felhasználói profilokat. A rendelet lehetővé teszi a tagállamok számára a peren kívüli vitarendező fórumok létrehozását is – mutattak rá.

Koltay András, az NMHH elnöke a vitarendező tanács tagjává nevezte ki Gosztonyi Gergelyt, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának docensét, Blazovichné Gellén Klárát, a Szegedi Tudományegyetem professzorát, Király Péter Bálintot, a Széchenyi István Egyetem oktatóját, Menyhárd Attilát, az ELTE ÁJK professzorát, Pogácsás Anettet, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának docensét, Pünkösty Andrást, a Pázmány jogi karának adjunktusát, Ződi Zsoltot, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársát, Szilágyi Zsuzsanna ügyvédet, valamint Trinn Gábor ügyvédet, az OPVT elnökét.

Címlapról ajánljuk

Bendarzsevszkij Anton: Zelenszkij a saját népszerűségét védi a miniszterek cseréjével

Csaknem a fél ukrán kormány lemondott az elmúlt napokban, szerdán a külügyminiszter is távozott. A posztsztovjet térség szakértője szerint az ukrán elnök teljes kormányváltással enyhítené a politikai és társadalmi feszültséget, így a felelősséget is elháríthatja magától az államfő, akinek hiába járt le a mandátuma, várhatóan a háború végéig a posztján maradhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×