eur:
392.8
usd:
354.56
bux:
73193.79
2024. augusztus 29. csütörtök Beatrix, Erna
Fürdőzők a balatonboglári Platán strandon 2024. július 12-én.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Sokan új vonzerőt találtak maguknak a Balatonnál

Régen augusztus 20-ával véget ért a balatoni szezon, ám most a tóparton is folytatódott a nyár, és ősszel is várják a kirándulni, pihenni vágyókat - mondta el az InfoRádióban a Balatoni Kör elnöke. Beszélt arról is, hogy a külföldiek tavasszal és ősszel talán már többen is lehetnek, mint nyáron, mert nekik más dolgok fontosak, mint a magyaroknak.

Már évek óta nem igaz az a régi hiedelem, hogy augusztus 20-ával véget ér a balatoni nyári szezon: az e héten jellemző 30 fok feletti napi csúcshőmérsékletek még igazi strandidőt, nyaralóidőt jelentenek – mutatott rá Pach Gábor. A Balatoni Kör elnöke szerint az éghajlatváltozás alaposan átalakította a nyári szezont, hiszen már a tavasz is remek időt hozott turisztikai szempontból, a szeptember-október pedig ugyancsak remek nyaraló időt ígér.

Tapasztalataik szerint az időjárás a nyaralási szokásokat is lassan átformálja. "Ha az emberek azt olvassák, hogy várhatóan napsütéses idő lesz, már el is indulnak a Balatonra" – jegyezte meg. A meleg idő jót tett a víz hőmérsékletének is, így már tavasszal is lehetett fürdeni a Balatonban, és nem csak a legbátrabbak merészkedtek a tóba.

A Balatoni Kör elnöke arról is beszélt, hogy a remek nyaralóidő milyen hatással volt a szállodák, panziók, éttermek, fagyizók és strandok forgalmára. Bár a pontos adatok még nem ismertek, Pach Gábor úgy vélte, hogy ez a szezon remekül sikerült. Nőtt a belföldi vendégek és a vendégéjszakák száma, a nyaralók pedig többet is költöttek.

"Azt érzem, hogy jó évünk van, és ami nagyon-nagyon fontos: még nincs vége"

- jelentette ki a szakember. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy egyre többen elhiszik: a Balaton ősszel is nagyon csodálatos. "Mi több, télen talán még csodálatosabb, hogyha megfelelő mennyiségű és minőségű programokat tudunk nyújtani az érdeklődőknek" - tette hozzá Pach Gábor.

Ősszel és tavasszal talán már több külföldi érkezik a magyar tengerhez, mint nyáron, ők ugyanis rájöttek, hogy sokkal magasabb színvonalú szolgáltatást kapnak itt ősszel, tavasszal, vagy akár télen – vélekedett, utalva a nagyobb nyugalomra és az egyszerűbb autós közlekedésre. Az pedig számukra nem lényeges, hogy megmártózhassanak a tóban, hiszen a Balaton környékén számos remek termálfürdőt találnak – tette hozzá.

"A gasztronómiai kínálat, illetve a látnivalók, a szabadidősport-lehetőségek nagyon sokat fejlődtek az elmúlt években, és aki itt jól akarja érezni magát, az megteheti még viszonylag szolid pénztárcával is" – értékelt Pach Gábor, a Balatoni kör elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Varga Mihály: zajlik az adórendszer átvizsgálása, novemberben dönthet a változtatásokról a kormány

Varga Mihály: zajlik az adórendszer átvizsgálása, novemberben dönthet a változtatásokról a kormány

Az Európai Unió romló versenyképességének hazai hatásairól, a várható gazdasági növekedésről, a 2025-ös költségvetésről, a kínai hitelről, a budapesti Ecofin-ülésről, a lakossági állampapírokhoz való hozzáférés könnyítéséről, valamint az adórendszer átalakításáról is beszélt Varga Mihály pénzügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Balogh Tamás: olyasmi történt a Bayesian katasztrófájánál, ami elvben nem történhetett volna meg

A Szicília partjainál szerencsétlenül járt luxusjacht, a Bayesian tragédiájának okairól – a fedélzeti nyílások vízáteresztőképességéről, az esetleges időjárási jelenségek hatásáról, a horgonyfelvonás kérdésének összetettségéről –, valamint a hajó jelenlegi állapotáról, a búvárok munkájának részleteiről, a kiemelésről is beszélt Balogh Tamás műemlékvédelmi szakjogász, hajóroncskutató, hajózástörténeti szakíró, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Hajózástörténeti Egyesületének elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Hanga Zoltán
a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 29. 19:58
×
×
×
×