eur:
392.8
usd:
354.56
bux:
73193.79
2024. augusztus 29. csütörtök Beatrix, Erna
Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára beszél az érettségi eredményekről, a pedagógusképzésről, illetve a pedagógus teljesítményértékelésről tartott sajtótájékoztatón a Belügyminisztériumban 2024. július 30-án.
Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Ingyenes tanszercsomagokat küldenek a hátrányos helyzetű járásokba

Hétmilliárd forintos program indul az iskoláskorú gyermeket nevelő rászoruló családok megsegítésére.

Mintegy hétmilliárd forintos program indul az iskoláskorú gyermeket nevelő rászoruló családok megsegítésére; a projektben hat tanéven keresztül biztosítanak ingyenes tanszercsomagot 1-8. évfolyamos rászoruló tanulóknak a hátrányos helyzetű járásokban.

A projektnyitót csütörtökön tartották a XIII. kerületi Pannónia Német Nemzetiségi Kétnyelvű és Angol Nyelvet Oktató Általános Iskolában.

Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára a sajtótájékoztatón emlékeztetett rá: Magyarországon 16 éves korig tankötelezettség van, és az óvodáztatás, iskoláztatás kapcsán az államnak és a családoknak is van feladata, felelőssége, kiadása, az állam pedig próbálja enyhíteni a családok terheit.

Mint mondta, ezért vezették be 2013-ban az állami tankönyvellátást, a kormány emellett családtámogatással, adókedvezményekkel segíti a gyermeket nevelőket, ami jelentős anyagi segítség. Hozzátette: vannak azonban olyan családok, ahol ezen támogatások ellenére is nehézséget jelent a felszerelés beszerzése, ezért európai uniós és hazai forrásból minden évben biztosítanak a tanulók jelentős részének tanszercsomagot.

Közölte: a most induló projektben a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben (rgyk) részesülő gyermeket nevelő családoknak biztosítanak tanszercsomagot európai uniós és magyar költségvetési forrásból, ebben a tanévben 84 ezer tanulónak.

Fülöp Attila, a BM gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára elmondta: az Országgyűlés 40 százalékkal megemelte azt a jövedelemhatárt, ami alatt jár a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, így kibővítette a jogosultak körét. Elmondta azt is, a tanszercsomagokat a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató Főkefe munkatársai készítették és állították össze.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke elmondta: a projektet a központ valósítja meg, és a tankerületek segítik a tanszercsomagok eljuttatását a rászorulóknak.

A projektet ismertetve elmondta, a 2024/2025-ös tanévtől kezdve, hat tanéven keresztül, 6,9 milliárd forintból 430 ezer tanszercsomagot osztanak szét, ebben az évben 84 314-et. Hozzátette: a projektben elsősorban a kedvezményezett településeken élő, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők kapják a tanszercsomagokat, de azok a gyermek is megkapják, akik nem ezeken a településeken élnek, de részesülnek az rgyk-ban.

Az évfolyamonként eltérő csomagokat gyakorló pedagógusok állították össze, és a csomagok tartalmát évente felülvizsgálják.

A projekt az Európai Szociális Alap Plusz és a magyar költségvetés társfinanszírozásában valósul meg, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) Plusz keretében.

Címlapról ajánljuk
Varga Mihály: zajlik az adórendszer átvizsgálása, novemberben dönthet a változtatásokról a kormány

Varga Mihály: zajlik az adórendszer átvizsgálása, novemberben dönthet a változtatásokról a kormány

Az Európai Unió romló versenyképességének hazai hatásairól, a várható gazdasági növekedésről, a 2025-ös költségvetésről, a kínai hitelről, a budapesti Ecofin-ülésről, a lakossági állampapírokhoz való hozzáférés könnyítéséről, valamint az adórendszer átalakításáról is beszélt Varga Mihály pénzügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Balogh Tamás: olyasmi történt a Bayesian katasztrófájánál, ami elvben nem történhetett volna meg

A Szicília partjainál szerencsétlenül járt luxusjacht, a Bayesian tragédiájának okairól – a fedélzeti nyílások vízáteresztőképességéről, az esetleges időjárási jelenségek hatásáról, a horgonyfelvonás kérdésének összetettségéről –, valamint a hajó jelenlegi állapotáról, a búvárok munkájának részleteiről, a kiemelésről is beszélt Balogh Tamás műemlékvédelmi szakjogász, hajóroncskutató, hajózástörténeti szakíró, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Hajózástörténeti Egyesületének elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Hanga Zoltán
a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 29. 19:58
×
×
×
×