eur:
392.75
usd:
354.53
bux:
73193.79
2024. augusztus 30. péntek Rózsa
Varga Mihály pénzügyminiszter a költségvetés aktuális helyzetéről tart sajtótájékoztatót a Pénzügyminisztériumban 2024. január 4-én. A miniszter elmondta, hogy az idei év a gazdasági növekedés erősítésének az éve, a költségvetés helyzete továbbra is stabil.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Átvilágítja az adórendszert a kormány, döntések az ügyben novemberben születhetnek – jelentette ki a pénzügyminiszter - a nap hírei

Az új ügyeleti rendszer fővárosi bevezetésének elhalasztását javasolja a Magyar Orvosi Kamara. Aranyérmet szerzett Konkoly Zsófia 400 méteres gyorsúszásban a paralimpián.

Átvilágítja az adórendszert a kormány, döntések az ügyben novemberben születhetnek – jelentette ki a pénzügyminiszter. Varga Mihály az Inforádió Aréna című műsorában elmondta azt is, hogy idén 1,7-2 százalék közötti növekedéssel és 3,7 százalékos pénzromlással, jövőre pedig 3,2-3,5 százalék közötti gazdasági növekedéssel és 3,2 százalékos inflációval számolnak.

Az új ügyeleti rendszer fővárosi bevezetésének elhalasztását javasolja a Magyar Orvosi Kamara. A változás Budapesten októbertől lépne életbe. A kamara közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a háziorvosok többsége idős, és félő, hogy sokan nyugdíjba vonulnak, ha ügyeletre kötelezik őket. Jelentős előrelépésnek nevezik ugyanakkor, hogy a gyermekeket gyermekorvosok láthatják majd el.

A köznevelési államtitkár is tudott a fővárosi Madách gimnázium döntéséről a mobilok kezelése ügyében, és nem volt kifogása ellene – írta búcsúüzenetében a felmentett igazgató. Mészáros Csaba, aki az iskolában tanít tovább, Facebook-oldalán azt is írta, hogy szerinte nem menesztették volna, ha a média nem kapta volna föl azt a döntést, hogy becsengetéskor nem veszik el a diákoktól a mobilokat.

Új hallgatói etikai kódex szerint szervezné meg a gólyatáborokat a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája. Erről nyílt levélben tájékoztatták a hallgatói képviselőket és a táborok szervezőit. Az ügyben országos egyeztetést indítanak. Közleményükben kiemelték, az emberi méltóság, a tiszteletteljes bánásmód olyan alapértékek, amelyek nem sérülhetnek az egyetemi rendezvényeken.

Megjelentek a pótfelvételi ponthatárai. Az eduline azt írja, hogy 17 ezernél is többen jelentkeztek a 2024-es pótfelvételin valamelyik magyar egyetemre, 44 százalékuk jelölt meg valamilyen állami ösztöndíjas szakot jelölt meg, kétharmaduk alapszakot. Mesterképzésre a jelentkezők 15 százaléka felvételizett.

Fogyatékossággal élő vagy 14 éven aluli tartósan beteg családtagjukat otthon gondozókat segítő szervezeteknek hirdetett pályázatot a kormány 114 millió forintos keretösszeggel. A pályázatot a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet jelentette meg, és 30 nap van a benyújtásra.

Szeptember 13-ig nyilatkozhatnak a szülők, ha kérik a HPV elleni ingyenes védőoltást gyermeküknek. Az új tanévben is önkéntesen kérhetik a 12. életévüket betöltött, 7. osztályos tanulók szülei az ingyenes védőoltást gyermekük számára a beleegyező nyilatkozat kitöltésével.

Rendkívüli fogyasztóvédelmi vizsgálatot rendel el a légitársaságoknál a nemzetgazdasági miniszter. A tárca azt hangsúlyozta, hogy jogsértés esetén szigorú hatósági fellépés és megfelelő mértékű, visszatartó erejű bírság kiszabása indokolt.

Büntetőeljárást indított a rendőrség a Keleti pályaudvarnál kisiklott InterCity ügyében. A BRFK a 24.hu-val azt közölte, hogy az előzetes jelentés szerint a váltóban eltört két csavar, emiatt siklott ki a vonat.

Kilépnek a korrupciós ügyben előzetes letartóztatásba került Kiss László DK-s polgármester vezette koalícióból a Momentum óbudai képviselői, hogy a látszatát is elkerüljék érintettségüknek. Eközben nem fogadta a DK 3 országgyűlési képviselőjét a legfőbb ügyész, mert a képviselők élőben közvetítették volna a megbeszélést, amelynek témája mások mellett Kiss László ügye lett volna.

Veszélyesnek nevezte az uniós külügyi tanács mai informális ülésén szereplő javaslatokat a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Brüsszelbe utazása előtt úgy fogalmazott: az unió leköszönő külügyi főképviselőjének indítványai az ukrajnai és a közel-keleti konfliktus kiszélesedésének kockázatát jelenthetik. A miniszter szóvá tette azt is, hogy az Európai Unió tétlenül nézi, hogy Ukrajna a magyar és a szlovák energiabiztonsággal szórakozik.

Több politikus is Magyarországot bírálta a külügyminiszterek brüsszeli, informális tanácskozása előtt, amelyet eredetileg Budapesten rendeztek volna. A belga külügyminiszter cinikusnak nevezte Magyarországot, amiért akadályozza az ukrán népnek szánt 5 milliárd eurós alap felszabadítását. A német külügyminiszter úgy vélte: Oroszország célja nem csak Ukrajna lerombolása, hanem minden európai ország destabilizálása. Az EU kül-és biztonságpolitikáért felelős főképviselője pedig azt hangsúlyozta, hogy fel kell oldani az uniós tagállamoknak az ukrán fegyverhasználati korlátozásokat.

Újabb késes támadásokat követtek el a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartományban, halálos áldozata nincs a támadásoknak. Észak-Rajna-Vesztfáliában már tavaly drámaian megnőtt a közterületeken elkövetett késes erőszakcselekmények száma: 43 százalékos növekedéssel 3540 esetet regisztráltak.

A CIA szerint több tízezer embert terveztek megölni a terroristák Taylor Swift augusztusi bécsi koncertjén. A CIA igazgatóhelyettese egy washingtoni titkosszolgálati csúcstalálkozón csütörtökön megerősítette, hogy ők értesítették az osztrák hatóságokat a készülő terrortámadásról.

Aranyérmet szerzett Konkoly Zsófia 400 méteres gyorsúszásban, az S9-es kategóriában a párizsi paralimpián. Ez a magyar küldöttség első dobogós helyezése a francia fővárosban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Varga Mihály: zajlik az adórendszer átvizsgálása, novemberben dönthet a változtatásokról a kormány

Varga Mihály: zajlik az adórendszer átvizsgálása, novemberben dönthet a változtatásokról a kormány

Az Európai Unió romló versenyképességének hazai hatásairól, a várható gazdasági növekedésről, a 2025-ös költségvetésről, a kínai hitelről, a budapesti Ecofin-ülésről, a lakossági állampapírokhoz való hozzáférés könnyítéséről, valamint az adórendszer átalakításáról is beszélt Varga Mihály pénzügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Balogh Tamás: olyasmi történt a Bayesian katasztrófájánál, ami elvben nem történhetett volna meg

A Szicília partjainál szerencsétlenül járt luxusjacht, a Bayesian tragédiájának okairól – a fedélzeti nyílások vízáteresztőképességéről, az esetleges időjárási jelenségek hatásáról, a horgonyfelvonás kérdésének összetettségéről –, valamint a hajó jelenlegi állapotáról, a búvárok munkájának részleteiről, a kiemelésről is beszélt Balogh Tamás műemlékvédelmi szakjogász, hajóroncskutató, hajózástörténeti szakíró, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Hajózástörténeti Egyesületének elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Hanga Zoltán
a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 29. 19:58
×
×
×
×