eur:
392.55
usd:
352
bux:
73141.98
2024. augusztus 21. szerda Hajna, Sámuel
An iconic oil and gas industry symbol taken at dusk.
Nyitókép: Getty Images

Közel a megállapodás az oroszokkal Magyarország kőolajellátásának hosszú távú biztosításáról - a nap hírei

Felülvizsgálja a gólyatáborai szabályozását a Műegyetem. Németország mobil laboratóriumot küld Kongóba a majomhimlő terjedésének megfékezésére.

A külügyminiszter szerint közel a megállapodás az oroszokkal Magyarország kőolajellátásának hosszú távú biztosításáról az ukrán korlátozások ellenére. Szijjártó Péter videójában bírálta Brüsszelt, amiért szerinte az semmit sem tett a Lukoilt érintő korlátozás feloldásáért.

Még az idén el kell dönteni, mely vállalatok és hol kezdhetik meg a magyarországi akkumulátorfeldolgozó és -újrahasznosító kapacitás kiépítését – jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter. Nagy Márton a dél-koreai SungEel első számú vezetőjével tárgyalt.

A vonalbezárások helyett a vasúthálózat fejlesztését sürgette az LMP országgyűlési képviselője. Bakos Bernadett szerint a vonattal utazók rendszeresen szembesülnek a járatok késésével, továbbá azzal, hogy a szerelvényekben hőség van, illetve nincs víz a kézmosáshoz.

Az önkormányzati választás után az első időközi voksolást rendezik vasárnap a Vas vármegyei Kissomlyón. 20 településen rendeznek időközi választást azért, mert a polgármesterjelöltek, vagy az első helyen végzett egyéni választókerületi jelöltek között szavazategyenlőség alakult ki a június 9-ei választáson.

Óbudán új választást tartana szükségesnek Vitézy Dávid. A volt főpolgármester-jelölt szerint az új választásra azért van szükség, hogy az ott élők olyan polgármestert választhassanak, aki alpolgármesterével együtt nem előzetes letartóztatásból vezet egy 128 ezres kerületet.

A DK után a Mi Hazánk is feljelentést tesz a szerintük túlárazott kormányzati irodavásárlások miatt. Az ellenzéki párt szerint meg kell teremteni a lehetőséget arra, hogy a politikusbűnözőket gazdasági bűncselekmények elkövetése esetén elrettentő erejű dupla büntetéssel és teljes vagyonelkobzással lehessen büntetni.

Felülvizsgálja a gólyatáborai szabályozását a Műegyetem, miután megalázó bánásmódról számoltak be az idei bodajki tábor résztvevői. Az egyetemi vezetés és a hallgatói képviseletek részvételével egy munkacsoport felülvizsgálja az eddigi szabályozást, valamint a tapasztalatok és a kihívások alapján mindenki számára megnyugvást jelentő, biztonságot adó és a méltóságot garantáló szabályokat alakít ki.

Tanszergyűjtéssel segíti az iskolakezdést a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A karitatív szervezet önkéntesei mától szombatig az Interspar hipermarketekben gyűjtik a vásárlók által megvett és a rászorulók számára felajánlott tanszereket.

Az ukrán menekültek lakhatási támogatását korlátozó magyar szabályozás felülvizsgálatát sürgeti az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága. A szigorítás miatt 2-3 ezer menekült veszíti el a támogatott lakóhelyét.

Az orosz és fehérorosz állampolgárokra kiterjesztett magyar Nemzeti Kártya ügyében politikai hangulatkeltéssel vádolta az Európai Bizottságot és egyes tagállamokat az európai uniós ügyekért felelős miniszter. Bóka János Facebook-bejegyzésében hangsúlyozta: a kérelem elbírálásakor ugyanazokat a migrációs és biztonsági szűréseket végzik el, mint más tartózkodási engedélyek esetében.

Idén májusban csaknem 77 ezer, nem európai uniós országból érkező bevándorló adott be első alkalommal menedékkérelmet az Európai Unió területén, 5 százalékkal kevesebb, mint tavaly májusban. Az Eurostat szerint a kérelmek csaknem negyedét Németország hatóságaihoz nyújtották be. A legtöbb menedékkérő szíriai, venezuelai és afgán volt.

Az egyik legnagyobb dróntámadást intézték Moszkva ellen az ukránok az éjjel. Az orosz védelmi minisztérium szerint légvédelmi egységeik megsemmisítettek 23 drónt a határ menti Brjanszk régió felett. Áldozatokról, károkról nem érkezett jelentés.

Tíz héttel a kitűzött határidő előtt az Európai Unió gáztározói elérték a 90 százalékos töltöttséget - jelentette be az Európai Bizottság. A gáztárolók szintje augusztus 19-én érte el az 1025 terrawattórát.

Visszaüthet az európai gazdaságra az elektromos járművekre kivetett, 37,6 százalékig terjedő, ideiglenes uniós vám a Kínai Autógyártók Szövetsége szerint. A szervezet úgy véli, ez súlyosan érintheti az unió autóiparát, a foglalkoztatást, valamint a zöld és fenntartható fejlődést.

A világ legnagyobb napelemparkját építenék fel Ausztráliában. A tervezett létesítménnyel 3 millió háztartás villamosenergia-igényét tudják majd kielégíteni.

Németország mobil laboratóriumot küld Kongóba a majomhimlő terjedésének megfékezésére. Az afrikai járványügyi és betegségmegelőzési központ egy hét alatt csaknem 1.400 új megbetegedést, az év eleje óta pedig csaknem 19 ezer esetet regisztrált. A WHO szerint pánikra nincs ok a majomhimlő európai megjelenése miatt.

A Szicília partjainál elsüllyedt luxusjachtról eltűnt 6 ember közül már 5 halottat megtaláltak a búvárok – közölte a Skynews. Mike Lynch luxusjachtja hétfő hajnalban süllyedt el egy heves viharban, Porticello kikötője közelében. A brit nagyvállalkozó és lánya mellett a korábbi hírek szerint a Morgan Stanley elnöke, Jonathan Bloomer is a fedélzeten volt.

Baleset és nem merénylet okozta Ebrahim Raiszi volt iráni elnök halálos helikopterbalesetét - jelentette biztonsági forrásra hivatkozva a Farsz félhivatalos iráni hírügynökség. A vizsgálat során két okot azonosítottak: az időjárási körülmények nem voltak megfelelőek, továbbá a helikopter túlsúlyos volt.

Egy alkatrész hibája miatt felfüggeszti új, 777X típusú, széles törzsű repülőgépének tesztjeit a Boeing. A hibás alkatrész a 777-9-es típusé, és a hajtóművet köti össze a repülőgép szerkezetével.

Szűk családi körben, szombaton helyezik örök nyugalomra Alain Delont a közép-franciaországi Douchy-ban lévő birtoka magánkápolnájában. A francia filmművészet legendás alakja 88 éves korában vasárnap hunyt el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.22. csütörtök, 18:00
Prószéky Gábor
Széchenyi-díjas programtervező matematikus, a Nyelvtudományi Kutatóközpont főigazgatója
Zselanne elesett, Moszkva nem tárgyal többé Ukrajnával - Híreink az orosz-ukrán háborúról szerdán

Zselanne elesett, Moszkva nem tárgyal többé Ukrajnával - Híreink az orosz-ukrán háborúról szerdán

A háború eddigi egyik legintenzívebb dróntámadása érte Moszkvát, Oroszország fővárosát. A helyi vezetés 10 ellenséges drón lelövését jelentette. Ukrajna közben részlegesen elkezdte kiüríteni Szumi megye lakosságát, 45 ezer embert akarnak kihozni a térségből. Az orosz haderő megkezdte Toreck bekerítését és hamarosan elérhetik Pokrovszkot is - mindkét város Donyeck megyében található. A nap folyamán elfoglalta az orosz hadsereg az 1000 fős lakosságú Zselannét. Oroszország ma bejelentette: többé nem hajlandók tárgyalni Ukrajnával a háború lezárásáról. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború szerdai eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×