eur:
394.19
usd:
355.7
bux:
0
2024. augusztus 20. kedd István
Nyitókép: Unsplash.com

Sárga és narancs figyelmeztetések - térkép és üzenet az operatív törzstől

Zivatar és felhőszakadás miatt adott ki különböző szintű figyelmeztetéseket a HungaroMet. Már ülésezik az augusztus 20-i ünnepségek ügyében felállított operatív törzs.

Kedden, augusztus 20-án is hőség lesz, az ország nagy részén 30 és 37 fok közötti kánikula várható, a legmelegebb délen és az Alföldön várható. A HungaroMet emiatt is számos figyelmeztetést kiadott szerdára, továbbá zivatar, felhőszakadás miattiak is érvényben vannak.

Fontos kiemelni, hogy az időjárási előrejelzésekben különbség van a figyelmeztetés és a riasztás között.

A figyelmeztetés egész napra szól, több napra előre kiadják, míg a riasztás a következő egy-két órában bekövetkező veszélyes időjárási jelenségeket mutatja, követve azok végigvonulását az országon.

Alább a figyelmeztetések láthatók, a folyamatosan frissülő riasztási térkép a HungaroMet oldalán, itt érhető el.

A nap első felében is lehet kevés helyen csapadék, de főleg majd délután válik erőteljesebbé a gomolyfelhő-képződés az ország északnyugati felén. Elsősorban a Nyugat-, Észak-Dunántúlon, Pest megyében és környékén, valamint az Északi-középhegység nyugati részein valószínű a délutáni, esti órákban akár ismétlődő jelleggel is zápor, zivatar. Utóbbiak elsődleges kísérőjelensége a felhőszakadás lehet, de jégeső és viharos széllökések is lehetnek.

Mint a térképeken is látszik, a fővárosban is van esély záporokra, zivatarokra, amelyek megzavarhatják a szabadtéri programokat, akár ez esti tűzijáték megrendezésébe is beleszólhatnak. Utóbbiról az operatív törzs dönthet, amely az augusztus 20-ai nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felel, és amely megkezdte keddi működését reggel 7 órakor. Munkájában közreműködik többek közt a rendőrség, a honvédség, a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat, a meteorológiai szolgáltató, a Budapesti Közlekedési Központ, a Budapest Közút és a fővárosi kormányhivatal.

Kovács Zoltán, a testület vezetője, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a Facebook-oldalán azt is közölte: az időjárás függvényében a rendezvényekkel kapcsolatos döntéseket kora délután hozzák meg.

"Kérjük, mindenképpen figyeljék az időjárással kapcsolatos híreket, mielőtt útnak indulnak. Ünnepeljük biztonságosan Magyarország születésnapját!" - írta az augusztus 20-ai ünnep lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője.

Címlapról ajánljuk

A hűtlenségben kettős mérce tapasztalható itthon - mondja egy kutatás

A magas társadalmi státusz és a jó anyagi helyzet kevésbé fontos szempont a magyar embereknek a párkeresésnél, a többség inkább a figyelmességet, az érzelmi intelligenciát és a hűséget részesíti előnyben – mondta az InfoRádióban Bojár Ábel, az Opinio Institute kutatási igazgatója. Hozzátette: felmérésük alapján mind az érzelmi, mind a testi hűség nagyon fontos a magyarok számára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.21. szerda, 18:00
Fekete Rajmund
történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 20. 10:12
×
×
×
×