eur:
393.8
usd:
355.32
bux:
0
2024. augusztus 19. hétfő Huba
Frank-Walter Steinmeier német (b) és Sulyok Tamás (b2) magyar államfő kopjafát koszorúz a Páneurópai Piknik és a határáttörés 35. évfordulója alkalmából a sopronpusztai Határnyitási Piknik Emlékparkban tartott megemlékezésen 2024. augusztus 19-én.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

A 35 évvel ezelőtti Páneurópai Piknik jelentőségét hangsúlyozta Sopronpusztán a német és a magyar államfő - a nap hírei

Kiemelten figyeli az időjárás alakulását az operatív törzs az augusztus 20-ai tűzijáték megtartásával kapcsolatban. Egy ütközőzóna létrehozásával indokolta az ukrán behatolást az oroszországi kurszki régióba Volodimir Zelenszkij elnök.

Kiemelten figyeli az időjárás alakulását az operatív törzs az augusztus 20-ai tűzijáték megtartásával kapcsolatban - közölte a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár. Kovács Zoltán elmondta: kedd reggel hét órától ülést tart a testület és minden olyan szervezet, amely részt vesz az ünnepségsorozat lebonyolításában. Hozzátette: ha kedvezőtlenül alakulna az időjárás, akkor a kora délutáni órákig meg fogják hozni a szükséges döntéseket az esti tűzijáték biztonságos megtartásáról, majd erről tájékoztatni fogják a közvéleményt.

Több mint száz helyre hívták a tűzoltókat a vasárnap éjszakai, hétfő hajnali vihar okozta károk miatt. A katasztrófavédelem ügyeleteire a többi között Fadd, valamint Dunakeszi környékéről, Székesfehérvárról, a Balaton mellől, a fővárosból érkeztek bejelentések. A telefonálók leszakadt faágakról, kidőlt fákról, megrongált kéményekről számoltak be.

Kiemelt fontosságú Németország és Magyarország egymáshoz való viszonya szövetségesi és stratégiai szempontból is - mondta a magyar államfő. Sulyok Tamás a Páneurópai Piknik 35. évfordulója alkalmából megbeszélést folytatott német államfővel. Frank-Walter Steinmeier A német államfő a sopronpusztai Határnyitási Piknik Emlékparkban arról beszélt: Magyarország legyőzhetetlen szabadságvágya, szabadságszeretete és Európa iránti szenvedélye nélkül a német egység elképzelhetetlen lett volna.

Egy ütközőzóna létrehozásával indokolta az ukrán behatolást az oroszországi kurszki régióba Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Az államfő vasárnap éjszakai beszédében úgy fogalmazott: a cél, hogy megakadályozzák a további orosz támadásokat a határon túlról. Ukrajna a hétvégén megsemmisített két kulcsfontosságú hidat a kurszki térségben, amivel részben megszakította az orosz katonai utánpótlási vonalakat.

Ukrajnába látogat az indiai miniszterelnök. Narendra Modinak ez lesz az első útja Ukrajnába az orosz agresszió kezdete óta, és látogatására csaknem egy hónappal azután kerül sor, hogy Moszkvában találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Az Egyesült Államok aggodalmát fejezte ki India Oroszországhoz fűződő kapcsolata miatt.

Továbbra is átlátható nemzetközi vizsgálatot sürget és érdemi válaszokat vár Németországtól az Északi Áramlat gázvezetékek elleni, 2022-es támadás ügyében az orosz külügyminiszter. Szergej Lavrov azt hangsúlyozta: Moszkva már hivatalos panaszt nyújtott be a merényletek berlini kivizsgálása ellen. Az orosz diplomácia irányítója azt mondta: Berlinnek fel kell hagynia a tények elhallgatásával és egyben úgy vélte: az ukránok egyedül, amerikai segítség nélkül nem tudták volna végrehajtani a szabotázsakciót.

Izrael továbbra is ragaszkodik az új amerikai javaslathoz a tűzszünet és a túszcsere ügyében. A Hamász előzőleg elutasította az indítványt. Az izraeli miniszterelnöki hivatal azután adott ki közleményt, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök több órán át tárgyalt Jeruzsálemben. A Hamász Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt tartja felelősnek a megállapodás késleltetéséért.

Chicagóban tüntetők tízezreire számítanak a hatóságok a Demokrata Párt hétfőn kezdődő, 4 napos elnökjelölő konvenciója idején. Kamala Harris hivatalosan itt fogadja majd el a demokrata elnök-jelöltséget.

Pekingben tárgyalt Lo Tam vietnami és Hszi Csin-ping kínai elnök. A megbeszélés részleteit nem közölték. A vietnami elnök vasárnap érkezett Kínába és a keddig tartó látogatása alatt külön találkozik a kínai miniszterelnökkel és több más kínai vezető tisztségviselővel.

Az ENSZ a humanitárius munkások és a civilek védelmét követeli a humanitárius világnapon. A közlemény szerint az ENSZ által koordinált humanitárius műveletek tavaly több mint 140 millió embernek nyújtottak életmentő segítséget. Ugyanakkor felhívták a figyelmet, hogy eddig 2023 volt a leghalálosabb év a történelemben a humanitárius munkások számára.

Elérte az Északi-sarkot a Tudás jégtörője elnevezésű diák expedíció az orosz atomjégtörő fedélzetén. A küldöttség magyar résztvevője, Varga Levente, a Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium tanulója kitűzte a magyar lobogót is - közölte a Roszatom.

A viharos időben elsüllyedt egy luxusjacht a szicíliai partoknál, az eltűntek között van Mike Lynch brit nagyvállalkozó. Egy ember meghalt, hatan eltűntek. A brit zászló alatt hajózó jachton tizenkét utas és tízfős legénység tartózkodott.Tizenöt embernek sikerült a süllyedés előtt elhagyni a hajót.

Enyhe földrengés volt hétfő reggel Pécs térségében. A HUN-REN szeizmológiai Obszervatóriumának közlése szerint 2,2-es erősségű földrengés volt Pécstől mintegy 15 kilométerre keletre. Az epicentrum közelében a lakosság is érezhette a földmozgást, de nem érkezett bejelentés.

Címlapról ajánljuk
A hűtlenségben kettős mérce tapasztalható itthon - mondja egy kutatás
csalfaság

A hűtlenségben kettős mérce tapasztalható itthon - mondja egy kutatás

A magas társadalmi státusz és a jó anyagi helyzet kevésbé fontos szempont a magyar embereknek a párkeresésnél, a többség inkább a figyelmességet, az érzelmi intelligenciát és a hűséget részesíti előnyben – mondta az InfoRádióban Bojár Ábel, az Opinio Institute kutatási igazgatója. Hozzátette: felmérésük alapján mind az érzelmi, mind a testi hűség nagyon fontos a magyarok számára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.21. szerda, 18:00
Fekete Rajmund
történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 19. 19:52
×
×
×
×