eur:
394.18
usd:
361.11
bux:
72028.77
2024. augusztus 11. vasárnap Tiborc, Zsuzsanna
Járókelő hűsíti magát egy szökőkútnál a budapesti Szabadság téren 2023. július 10-én. Ezen a napon 0 órakor másodfokú hőségriasztás lépett életbe, az egész ország területére érvényes figyelmeztetés 12-én éjfélig lesz érvényben.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Vasárnaptól péntekig másodfokú hőségriasztás lesz érvényben országszerte - a nap hírei

Évente 10-11 milliárd forintnyi támogatással járul hozzá a borászati szektor hosszú távú versenyképességéhez a kormány.Több ország és nemzetközi szervezet is elítélte a szombat hajnali, gázavárosi iskola elleni izraeli támadást.

Vasárnaptól péntekig másodfokú hőségriasztás lesz érvényben országszerte. Érvénybe lép a szociális szektorra vonatkozó vörös kód is. Ez azt jelenti, hogy minden intézménynek fogadnia kell a hajléktalan személyeket attól függetlenül, hogy kiknek nyújtanak szolgáltatást. A napi átlaghőmérséklet az ország legnagyobb részén 25 és 27°C fok között lesz, a maximumok 33 és 38°C fok között várhatók. Ilyenkor bárkinél előfordulhatnak egészségügyi panaszok. A szakemberek azt tanácsolják, hogy a nagy melegben mindenki fogyasszon több folyadékot, 11 és délután 3 óra között senki ne tartózkodjon a tűző napon. Még néhány percre sem szabad a parkoló autóban hagyni gyermekeket, házi kedvenceket.

A Magyar falu program fejlesztései a helyben maradást ösztönzik – jelentette ki a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a Győr-Moson-Sopron vármegyei Magyarkeresztúron. Gyopáros Alpár hozzátette: a program indulása óta mintegy 184 millió forintnyi fejlesztés valósult meg a térségben.

Évente 10-11 milliárd forintnyi támogatással járul hozzá a borászati szektor hosszú távú versenyképességéhez a kormány – jelentette ki egy szakmai találkozón az agrárminiszter. Nagy István kiemelte: összességében pedig 100 millió euró áll rendelkezésre az ágazat támogatására a 2027-ig tartó pénzügyi időszakban. Hozzátette: a borfogyasztási szokások gyors változásának követéséhez szükség van az újfajta tudásra és technológiára.

Indulása óta több mint 22 ezer életet mentett meg a Gondosóra program - ismertette a miniszterelnök főtanácsadója. Nyitrai Zsolt közösségi oldalán hangsúlyozta: a diszpécserek 28 ezer órát beszéltek a felhasználókkal és 34 ezer alkalommal értesítették a kontaktszemélyeket, összesen 360 ezer esetben nyújtottak hétköznapi segítséget. Eddig több mint 30 ezren töltötték le az applikációt is.

Korábban érkezik a szeptemberre esedékes családi pótlék. A jogosultságot már augusztus 23-án pénteken jóváírják a jogosultak bankszámláin. A családi pótlék havi átlagos összege 23.759 forint.

Tanúsítási rendszert kapnak az internetre csatlakozó elektronikai eszközök. A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága felhívja a figyelmet arra, hogy világszerte több mint 17 milliárd olyan eszköz van használatban, amely folyamatosan adatot gyűjt a felhasználókról, ezért ezek jelentős kiberbiztonsági kitettséget jelentenek.

A digitális állampolgárság szeptemberi bevezetésével változik a rendőrségi igazoltatás folyamata. Az új rendszerben a hagyományos okmányok helyett okostelefonos alkalmazással is igazolhatják magukat az állampolgárok. Igazoltatáskor a szolgáltatást használó személyek egy QR-kód segítségével azonosíthatják magukat.

Jelentősen nőtt a Magyarországon előállított bioüzemanyagok mennyisége az utóbbi években – írja közleményében a MOL. A csoport már 9 országot lát el olyan üzemanyaggal, amelybe biodízelt vagy bioetanolt, vagy egyéb megújuló eredetű anyagokat is kever.

Több ország és nemzetközi szervezet - közöttük az ENSZ, az Európai Unió, Irán, Törökország és Nagy-Britannia – is elítélte a szombat hajnali, gázavárosi iskola elleni izraeli támadást. A gázai polgári védelem szerint 93 ember halt meg a 3 rakétacsapásban. Sokan megsebesültek, egyeseket intenzív osztályon ápolnak, sok az azonosítatlan emberi maradvány és az eltűnt személy. A Hamász-kormányzat szerint a korániskolában 250, otthonából elmenekült palesztin tartózkodott. Az izraeli hadsereg viszont azt állítja, hogy az épületegyüttes katonai létesítmény volt.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint a kurszki atomerőmű lehet az ukránok következő célpontja – írja az euronews. A portál szerint a műveletekkel a Kurszki, a Belgorodi és a Brjanszki területen akarják biztosítani az állampolgárok biztonságát és megakadályozni az ellenséges szabotázscsoportok által elkövetett terrortámadásokat.

Az Oroszország elleni szankciók kijátszása miatt büntetőintézkedéseket vezetett be 14 fehérorosz vállalkozás és 19 magánszemély ellen az Egyesült Államok. Az intézkedést az Egyesült Királyság, Kanada és az Európai Unió is támogatta. Az aláírók az országban politikai okokból bebörtönzött 1400 ember elengedésére és felszólították a fehérorosz kormányt.

Arcfelismerő rendszer alkalmazását tervezi a terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmények elkövetőinek felkutatásánál Németország. A nyomozók összehasonlíthatják az Iszlám Állam tagjairól készült internetes videókat a közösségi médiában található képekkel, hogy információkat szerezzenek az érintettek tartózkodási helyéről. A bűnüldöző hatóságok régóta követelik az ilyen erőforrásokhoz való hozzáférést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Oktatáskutató az iskolai mobiltilalomról: a központi szabályozás rávezetheti a diákokat az önfegyelemre

Oktatáskutató az iskolai mobiltilalomról: a központi szabályozás rávezetheti a diákokat az önfegyelemre

Eddig sem lehetett korlátozás nélkül használni a mobiltelefonokat az osztálytermekben, de egységes szabályozás híján erről sokszor a tanárnak vagy az igazgatónak kellett döntenie. Az MCC Tanuláskutató Intézetének oktatáskutatója az InfoRádióban elmondta: a kormány rendelettervezete – amely szeptembertől léphet érvénybe – mindenhol tiszta vizet önthet a pohárba.

Ezúttal a férfi kajak egyesben állt két magyar a dobogón – szombati eredményeink

A pénteki négyhez szombaton három érmet tettek a magyar kajakosok, ezzel a legeredményesebb nemzet lett a miénk az érmek száma alapján a sportág versenyeiben. Muszukajev Iszmail a bronzéremért birkózhat, ötödik helyen végzett a női vízilabda-válogatott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.12. hétfő, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Tankokkal és vadászbombázókkal lő a betörő ukrán csapatokra Oroszország, ellentámadástól tartanak a másik oldalon – Háborús híreink szombaton

Tankokkal és vadászbombázókkal lő a betörő ukrán csapatokra Oroszország, ellentámadástól tartanak a másik oldalon – Háborús híreink szombaton

Több fronton súlyos harcok zajlanak az Ukrajnából betörő reguláris erők és az orosz védők között a kurszki régióban, az oroszok tanállásokat vettek fel, illetve vadászbombázókról és harci helikopterekről is lövik a betörő ukrán csapatokat – derül ki a szombat reggelig megjelent híradások összességéből. Sőt, az is kiderült egy rövid ukrán videóból, hogy az oroszországi Szudzsa városát teljesen ellenőrzik az ukrán csapatok, így a Gazprom tulajdonában álló fontos gáztranzit állomást is, amelyen keresztül szombaton is zavartalanul áramlik a gáz Ukrajna, és az Európai Unió felé. Egy másik rövid ukrán videóban pedig azt mutatták, hogy kilőttek egy 15 katonai teherautóból álló konvojt, amelyet a kurszki régióban az ukrán előrenyomulás megállítására rendeltek ki. Közben rendkívüli biztonsági és terrorellenes intézkedéseket rendelt el Oroszország a három nyugati határmenti régióban, és a kurszki atomerőmű környékén is kiterjedt katonai cselekmények történhetnek, ukrán oldalon pedig ellentámadástól tartva több tucatnyi embert telepítettek ki. Háborús híreink szombaton az alábbi hírfolyamban olvashatók.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 10. 19:55
×
×
×
×