eur:
394.18
usd:
361.11
bux:
72028.77
2024. augusztus 10. szombat Lőrinc
Egy rendőrautó fedélzeti videokamerája rögzít egy igazoltatást Csongrádon 2014. január 27-én. Az érintett önkormányzatok támogatásával az intézkedéseket rögzítő kamerákat szereltek a Csongrádi Rendőrkapitányság szolgálati járműveibe.
Nyitókép: Kelemen Zoltán Gergely

Szeptembertől másképpen zajlik majd egy rendőri igazoltatás

Szeptember jön élesben a digitális állampolgárság. Ezután a rendőrök már nem kérik az okmányokat, hanem az okostelefonnal igazolhatjuk magunkat.

Arról már többször írtunk, hogy minden 14. életévét betöltött, személyazonosító okmánnyal és a digitálisállampolgárság-alkalmazás működtetéséhez megfelelő operációs rendszerrel működő mobiltelefonnal rendelkező személy igénybe veheti a nemzeti digitálisirattárca-szolgáltatást.

A rendőrség arról tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy a szolgáltatást igénybe vevő személyek igazoltatása – ha a rendőr rendelkezik úgynevezett Novamobil eszközzel – az applikáció által generált QR-kód beolvasásával történik.

A kód alapján az igazoltatott személy adatait az intézkedő rendőr által kiválasztott adatbázisokban a rendszer automatikusan ellenőrzi, eredményét pedig a Novamobil eszközön megjeleníti.

Azzal folytatják, ha az igazoltatás alá vont személy személyazonosító adatait a DÁP-törvényben meghatározott digitális okmány vagy adattároló kód hozzáférhetővé tétele útján kívánja igazolni, akkor

hatósági igazolvány bemutatására az igazoltatott kizárólag abban az esetben kötelezhető, ha a digitális okmány adatainak vagy az adattároló kód alapján a közhiteles nyilvántartásból megjeleníteni kívánt adatoknak a megismeréséhez, illetve ellenőrzéséhez szükséges műszaki feltételek az igazoltatás során nincsenek biztosítva.

Ezenkívül digitális aláírásra is lehet majd használni az alkalmazást, az így létrehozott dokumentum közhiteles magánokiratnak minősül, amit az Európai Unió minden tagországában elfogadnak.

Kipróbáltuk

Az Infostart munkatársa már kipróbálta az alkalmazást, amelyet már le lehet tölteni az Apple Store-ban és és a Google Play-en keresztül is.

Önmagában az alkalmazás még semmire sem jó, ahhoz regisztrálni kell, de ezt csak a kormányhivatalokban lehet. Ez viszont egyszerű, az alkalmazáson keresztül lehet időpontot foglalni (a III. kerületben két nap volt augusztus elején), kap az ember egy sorszámot. Azt kérik, hogy 10 perccel korábban érkezzen az ember. Tapasztalatunk szerint egy 11 órás időpontra 11 óra 2 perckor hívtak be. Utána 6-8 perc az ügyintézés, amelyhez elegendő a letöltött applikáció, a személyi és lakcímkártya. Bennünket a héten arról tájékoztattak, hogy a szolgáltatás szeptember 1-től élesedik, de ennél többet nem tudtak mondani.

Címlapról ajánljuk
Márton Viviana: szeretném, hogy mindenki megőrüljön

Márton Viviana: szeretném, hogy mindenki megőrüljön

A legújabb magyar olimpiai bajnok Tenerifén született, ikertestvére tanácsaival, spanyol és finn edzői felkészítéssel jutott el a csúcsra 18 évesen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.12. hétfő, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×