eur:
395.16
usd:
361.81
bux:
72055.81
2024. augusztus 9. péntek Emőd
Hallway and lockers in a empty school.
Nyitókép: groveb/Getty Images

Megjelent az iskolában tiltott tárgyak köréről szóló rendelet

A tanárok dolga lenne, hogy a nem engedélyezett tárgyak átadására szólítsák fel a diákokat.

Megjelent a Magyar Közlönyben az a rendelet, ami leírja, milyen tárgyakat nem szabad bevinni az iskolába az elsőtől egészen a tizenharmadik évfolyamig, vagy melyeket lehet csak korlátozottan használni. A jogszabály két kategóriát határoz meg:

  • a tiltott tárgyak körébe tartozó eszközöket egyáltalán nem lehet bevinni az iskolába. Akinél ilyet találnak, azt felszólíthatják, hogy azt adja át. Akár a rendőrséget is értesíthetik. Ritka esetekben viszont engedéllyel bevihetők ilyen tárgyak az intézménybe;
  • a korlátozottan használható tárgyakat, elsősorban az okostelefonokat, internetelérésre alkalmas okoseszközöket be lehet vinni, de ezeket a tanítás elején le kell adni. Ezeket az iskolának meg kell őriznie, majd a tanítás végén vissza kell adni a diákoknak.

A telex.hu cikke szerint a rendelet nem írja le konkrétan, mi is tekinthető tiltott tárgynak. Ezzel kapcsolatban más jogszabályokra utal, ezeket onnan lehet kiböngészni. Ide tartoznak a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök, tehát például a 8 centiméternél hosszabb pengéjű kés, a dobócsillag, a rugóskés, az íj, a számszeríj, a francia kés, a szigonypuska, a parittya, a csúzli. Ide sorolják az ólmosbotot, a boxert, a láncos botot, a gázspray-t, a lőfegyverutánzatot vagy az elektromos sokkolót is, de az álkulcsokat, a mechanikus vagy elektromos elven működő zárnyitó szerkezeteket is.

Tiltott tárgynak minősül minden olyan eszköz vagy termék, amelynek birtoklását a szabálysértési törvény vagy a Büntető törvénykönyv tiltja, így például a kábítószerek, a lőfegyverek vagy a pirotechnikai eszközök. Szintén nem vihetnek be az iskolába a diákok 18 éven aluliak számára nem értékesíthető terméket, tehát például cigarettát, bármilyen dohányterméket vagy alkoholt.

A rendelet bizonyos megkötésekkel a fenti esetekben is lehetővé teszi azt, hogy akinél valamilyen tiltott tárgy van, azt az iskola házirendjében meghatározott személy átvegye és visszaadásig tárolja, feltéve ha annak birtoklását jogszabály nem zárja ki. Ezek alapján például a 18 éven felüli diákoknak a cigarettát le kell adniuk, de azt nekik vissza kell adni.

A rendeletet a tanároknak kell betartatniuk, ha például felmerül, hogy az iskolában valakinél olyan tiltott tárgy van, amelynek birtoklása szabálysértés vagy bűncselekmény. Ilyenkor a jogszabály szerint a pedagógus vagy a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazott felszólítja a diákot annak igazolására, hogy a tiltott tárgy nincs a birtokában, illetve – fogalmaz a rendelet – „ezzel egyidejűleg értesíti a nevelési-oktatási intézmény rendjének fenntartásában közreműködő személyt (iskolaőrt, rendészt – a szerk.), az általános rendőri szervet és a tanuló szülőjét” – olvasható egyebek mellett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.09. péntek, 18:00
Harangi Szabolcs
geológus, egyetemi tanár, az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet igazgatója
Kurzus, amely segít megtalálni a számodra legjobb befektetési terméket

Kurzus, amely segít megtalálni a számodra legjobb befektetési terméket

A pénzügyi dzsungel sokak számára bonyolult és zavaros lehet. Ez a kurzus olyan, mint egy kombinált túlélőkészlet, iránytűvel és bozótvágóval, amely segít eligazodni ebben a dzsungelben. Célja, hogy a résztvevők számára érthetővé tegye a pénzügyek működését, és segítséget nyújtson a legjobb befektetési döntések meghozatalában. A kurzus során megtanulhatod, hogyan válaszd ki a számodra legmegfelelőbb pénzügyi termékeket, egyúttal betekintést nyerhetsz a globális pénzügyi rendszer alapjaiba.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×