eur:
393
usd:
361.93
bux:
73374.02
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
Munkagépek dolgoznak az ajkai kilences számú vörösiszap-tározó megerősített gátja mellett, Kolontáron 2015. szeptember 30-án. Október 4-én lesz a vörösiszap-katasztrófa ötödik évfordulója.
Nyitókép: MTI / Kovács Tamás

Veszélyes vörös por lepett be egy magyar települést

Neszmélyre a közeli vörösiszap-tározóból érkezik a veszélyes anyagokat is tartalmazó por.

Sűrű vöröses porfelhőt fúj a szél a Komárom-Esztergom vármegyei Neszmély közelében – közölte az RTL Híradója. A por a településtől nagyjából három kilométerre található, kiszáradt vörösiszap-tározóból származik. A tározó befedését már tíz éve elrendelték a hatóságok, de az akkori tulajdonos ezt nem tette meg.

A területet 2020-ban egy osztrák cég vette meg, egy zöldenergia-projektet szeretne oda, ám az elmúlt három és fél évben ezt nem tudták elkezdeni még, hiszen a környéket Natura 2000 területté nyilvánították, így a munkagépek nem tudják megközelíteni a korábbi vörösiszap-tározót.

Arzént, nikkelt, krómot és egyéb mérgező anyagokat tartalmaz a vörösiszap-tározó Neszmély környékén. A porfelhőt három kilométeres körzetben látták a Komárom-Esztergom vármegyei lakosok.

Címlapról ajánljuk

Rajtaütés Németországban: iszlám központokra csapott le a rendőrség több tartományban is

Az önálló tartománynak számító Hamburgban és több más németországi tartományban radikálisnak tartott iszlám központokat kutatott át a rendőrség. A hatósági razziákra a hajnali órákban került sor, ezúttal is Nancy Faeser belügyminiszter utasítására. Hasonló országos rajtaütés volt tavaly novemberben is. Az egyesületeket a terrorizmus támogatásával, illetve alkotmányellenes tevékenység folytatásával gyanúsítják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
Kísérteties a hasonlóság, éppen 10 éve láttunk ilyet: tényleg nem kell félni a 6% feletti lakáshitelkamatoktól?

Kísérteties a hasonlóság, éppen 10 éve láttunk ilyet: tényleg nem kell félni a 6% feletti lakáshitelkamatoktól?

6,75%-ra csökkent tegnap az alapkamat, és 6,5% a tízéves állampapír referenciahozama. Ilyen körülmények között összetehetik a két kezüket azok, akik 6-7% közötti kamattal jutnak lakáshitelhez, hiszen azon a kamatszinten vehetnek fel kölcsönt, mint maga az állam. Márpedig a hitelfelvevők többsége meg tudja ezt tenni, köszönhetően a bankok közötti versenynek. Megnéztük, mit üzen a múlt azoknak, akik mégsem szeretnének lakáshitelt felvenni, mert túl magasnak találják a 6% feletti piaci lakáshitelkamatokat; kereken egy évtizeddel ezelőtt ugyanis ugyanazon a szinten tartózkodtak a hitelkamatok, mint ma. Jó híreink vannak számukra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×