eur:
394.78
usd:
357.98
bux:
72282.1
2024. augusztus 18. vasárnap Ilona
Nyitókép: NÚSZ Zrt.

Áremelés - jobban fog fájni, ha elfelejt matricát venni

Új tervezet a láthatáron, magassabb pótdíjakkal. Amitól a kormány magasabb költségvetési bevételt vár.

Átalakul az idő alapú, használati díjas útdíjrendszer szabályozása, a tervezetet társadalmi egyeztetésre bocsájtotta a kormány - vette észre a Portfolio.

A pótdíjfizetés számítása változik - a hivatalos indoklás szerint "a jogkövető magatartás ösztönzése, a jogosulatlan úthasználat visszaszorítása, és a jogosulatlan úthasználat miatt kiszabott pótdíjak érvényesítésére fordított költségek csökkentése érdekében".

Az új rendelkezések értelmében, ha valaki nem fizeti meg időben a használati díjat ezeken az utakon, pótdíjat kell fizetnie, amelynek összege az eredeti díj 45%-a lenne, ha a fizetési határidő lejártáig rendezik a tartozást.

Ha viszont a vétő autós elmulasztja a határidőt, az emelt pótdíj összege már 155% lenne az eredeti díjnak megfelelően. Fontos módosítás lenne, hogy a pótdíj és pótdíjkülönbözet fizetésére a határidő lejárta után számított 60 napon belül van lehetőség.

A pótdíjkülönbözetet akkor kell fizetni, ha valaki a szökségesnél alacsonyabb kategóriára vált matricát.

Ezektől az intézkedésektől

már az idei költségvetésbe 4,78 milliárd forintnyi többletbevételre számít a kormány.
Címlapról ajánljuk
Jó szilvatermés várható idén, de az érzékenyebb fajták megaszalódnak a fán

Jó szilvatermés várható idén, de az érzékenyebb fajták megaszalódnak a fán

Az országosan jelentkező változékony időjárás okozta tavaszi fagykár és hideghatás következtében a megszokottnál nagyobb mértékű szilvahullás volt idén, ezzel együtt akár 50-60 ezer tonna is lehet a termés – mondta az InfoRádióban a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója. Kelemen Péter ugyanakkor figyelmeztetett: ha tartósan marad az extrém meleg, a vártnál kevesebb szilvát takaríthatnak be a termelők.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.21. szerda, 18:00
Fekete Rajmund
történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×