eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária
Large pothole in Montreal, Canada.
Nyitókép: Marc Bruxelle/Getty Images

Kátyúhelyzet: így állnak most a magyar utak

A Magyar Közút három szempont alapján értékelte az utak állapotát, és bár keréknyomvájú-mélyég és egyenletesség tekintetében nem olyan rossz a helyzet, a burkolatokkal sajnos bőven van probléma.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint az országos utak burkolata túlnyomó részben (96 százalék) aszfalt és bitumen, míg a helyi utaknak csak 21,1 százaléka aszfaltbeton és öntöttaszfalt, valamint 3,8 százaléka utótömörödő aszfalt. Az önkormányzati utak nagy részét (73,3 százalék) kiépítetlen földutak teszik ki. A beton, makadám, kő és keramit burkolatok csupán elenyésző részt tesznek ki mind a helyi, mind az országos utakból - írja a Pénzcentrum.

A földutak száma és aránya is emelkedett az utolsó ismert év adatai szerint, továbbá a gyorsforgalmi úthálózat (autópályák, autóutak és csomóponti ágaik) hossza is nőtt. 2022-ben már 2422 kilométernyi gyorsforgalmi út állt már rendelkezésre, ez pedig már 7,4 százalékát tette ki az összes útnak - miközben ez az arány 2013-ban 5,6 százalék volt. Azaz, mint írják,

a számok alapján a közlekedőknek azt kellene érezniük, hogy egyre több kilométernyi egyenletes, modern burkolatú úton haladhatnak, és egyre több autópálya-szakasz is rendelkezésre áll.

Nem mindegy azonban, hogy a régi szakaszok milyen minőségűek és mennyit romlott az állapotuk.

A Magyar Közút legfrissebb, 2023. december 31-i adatai szerint a keréknyomvályú-mélység tekintetében fokozatosan szorulnak vissza a rossz és nem megfelelő minőségű útszakaszok, ezek a tavalyi évben együttesen sem érték el a 4 százalékos arányt, a jó értékelésűek pedig 87 százalékot tettek ki.

Egyenetlenség szempontjából viszont vegyesebb a kép, ugyanis jónak csak az összes út 40,5 százaléka tekinthető, megfelelőnek pedig 16,5 százalék. Rossznak és nem megfelelőnek az utak több mint 30 százalékát ítélte a társaság.

A magyar utak burkolatállapot tekintetében vannak arányaiban a legrosszabb állapotban.

2023-ban az utak körülbelül 53 százalékának rossz vagy nem megfelelő volt a burkolata, holott előző évben még "csak" 51 százalék volt ez az arány.

A Magyar Közút adataiból az is kiderül, hogy nem csak arányaiban, hanem kilométerben is nőtt a rossz burkolatú utak hossza: nagyjából ezer kilométerrel hosszabb a rossz utak szakasza - írja a portál.

Hozzáteszik, azt is fontos látni az útburkolat állapota kapcsán, hogy 2019 óta egyértelműen nőtt a jó szakaszok részaránya. Ettől függetlenül megtörténhet, hogy 2022-ről 2023-ra romlik annyit a közutak állapota, hogy több kilométer kap rossz minősítést, de közben a javulást sem lehet eltagadni, a két folyamat egyszerre van jelen.

A vállalat adatai szerint az utak teherbírása is folyamatosan javuló tendenciát mutat.

Az utak javítása folyamatos, idén májusig több mint 100 kilométer hosszúságban, 870 ezer négyzetméteren cserélte a tönkrement burkolatot új aszfaltra a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (MKIF) az általa kezelt utakon.

Címlapról ajánljuk
Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország bekeményít a gyerekek és fiatalok mobilhasználatával szemben. A héten kiadott új ajánlások szerint kétéves korig nem is láthat képernyőt egy gyermek, de még az idősebbek számára is csak néhány órányi mobilozást kellene engedni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×