eur:
393.05
usd:
363.57
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezet fog a tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón Kijevben 2024. július 2-án.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Határozott idejű tűzszünet megfontolását kérte az ukrán elnöktől Kijevben Orbán Viktor miniszterelnök - a nap hírei

Ismét napirendre veszi a kormány holnap (szer) az üzemanyagok drágulását. Az UEFA 32,5 millió forintos pénzbüntetéssel sújtotta a magyar szövetséget a németországi Európa-bajnokságra ellátogatott szurkolók viselkedése miatt.

Határozott idejű tűzszünet megfontolását kérte az ukrán elnöktől Kijevben Orbán Viktor miniszterelnök. Azt nem közölte, pontosan milyen reakciót kapott a javaslatra. A két ország közötti vitás kérdéseket rendező, kétoldalú megállapodás elkészítésében is megállapodott Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij. A két vezető abban is megegyezett, hogy ukrán iskola nyílik a Magyarországon élő ukrán gyerekek számára.

Közben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter orosz kollégájával egyeztetett telefonon. Az orosz minisztérium közleményéből az nem derül ki, miről beszéltek, de úgy értékelik, hogy az orosz-magyar kétoldalú együttműködés progresszíven fejlődik az egészséges pragmatizmus és a kölcsönös előnyök szellemében.

Uniós elnökként Magyarország célja egy olyan új versenyképességi egyezség, amelynek révén újraindítható az európai gazdaság bővülése – egyebek közt erről írt a Financial Timesban Orbán Viktor. A miniszterelnök cikkében úgy fogalmaz: Magyarország igyekszik meggyőzni az európai társállamokat arról, hogy az egészséges verseny és a legjobb technológiák alkalmazása eredményezhet nagyobb növekedést.

Elérhető a magyar EU-elnökség parlamenti együttműködésének hivatalos honlapja - közölte az Országgyűlés. A honlapon élő internetes közvetítésen nyomon követhetők a 2024 őszi fél évében, valamint a 2025 első felében megrendezendő parlamentközi konferenciák.

Nem zárta ki az olasz Liga csatlakozást az újonnan létrejött európai patrióta pártcsoporthoz Matteo Salvini pártelnök. A Liga jelenleg az Identitás és Demokrácia európai parlamenti frakció tagja.

Ismét napirendre veszi a kormány holnap (szer) az üzemanyagok drágulását. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az ATV-nek azt mondta: ha a kiskereskedők nem lépnek, akkor a kormány komoly szabályozói lépésekkel be fog avatkozni, mert a hazai árak ismét a szomszédos országok átlaga felett vannak.

1068 milliárd forint, a GDP 5,4 százaléka volt a kormányzati szektor első negyedéves hiánya az előzetes adatok szerint. Az egyenleg az előző év azonos időszakához képest 611 milliárd forinttal, GDP-arányosan 4,0 százalékponttal lett kedvezőbb - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

A versenyképességet segítő akciótervet hirdet a kisvállalkozások számára a Nemzetgazdasági Minisztérium szeptember végéig. A tárcavezető megerősítette: az akcióterv kiterjed majd többek között a vállalkozói hitelekre, a befektetések támogatására, a finanszírozási költségek csökkentésére vagy a vállalkozások digitális jelenlétére.

Júniusban rekord alacsony volt a regisztrált álláskeresők száma, a regiszterben alig 223 ezren szerepeltek, ami a rendszerváltás óta a legalacsonyabb júniusi adat – ismertette a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Czomba Sándor ismét eredményesnek értékelte az aktivitás növelését célzó kormányzati intézkedéseket.

Elindult az összesen 13 milliárd forint értékű turisztikai támogatási konstrukció második üteme: 800 millió forintos támogatásra pályázhatnak a cukrászdák. Országszerte csaknem 800 vidéki cukrászda igényelhet egymillió forint vissza nem térítendő támogatást eszközbeszerzésre és fejlesztésre egy hónapon át.

Július 1-től infláció feletti mértékben emelte számos termékének és szolgáltáltatásának díját a Magyar Posta. Ez az idén már a második áremelés, amellyel nagyjából 10 százalékkal kell többet fizetni a levelek kézbesítéséért és számos szolgáltatásért.

Mára a legtöbb érintett Apple-ügyfél visszakapta azt a jogosulatlanul terhelt összeget, amelyet egy technikai hiba miatt emeltek le a számlájáról. A Magyar Nemzeti Bank azt kérte, aki még nem kapta meg a hibás terhelés ellenérétékét, jelezze panaszát a hitelintézeténél.

Országszerte több mint száz helyszínen létesülhet új nyilvános e-töltőállomás. Egy augusztusban megnyíló, 28 milliárd forintos támogatási program a napelemmel és energiatárolóval felszerelt modern töltőpontok telepítését is ösztönzi. A projektről társadalmi egyeztetés indul.

Elindult a Budapest és Brassó közötti légijárat. A Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a Liszt Ferenc-repülőtéren azt mondta: a járat indítása mindkét város számára fontos lépés.

Újabb 1,2 milliárd eurós beruházási csomagot jelentett be a nyugat-balkáni országok számára az Európai Bizottság. Az uniós forrás a vízellátás és szennyvízkezelés, a vasúti közlekedés, az innováció fejlesztését, valamint a régió kis- és középvállalkozásainak zöldítését célozza.

Beiktatta a holland király az ország új miniszterelnökét. Több mint fél évvel a holland választás után Dick SHÓF (Schoof) az időközben NATO-főtitkárrá választott Mark Ruttét váltja, aki mintegy 14 éven át volt Hollandia miniszterelnöke. Dick Schoof korábban a holland hírszerző szolgálatot, a terrorelhárító ügynökséget és a bevándorlási hivatalt is vezette.

Az Európai Labdarúgó Szövetség 32,5 millió forintos pénzbüntetéssel sújtotta a magyar szövetséget a németországi Európa-bajnokságra ellátogatott szurkolók viselkedése miatt. A magyar szövetség mindhárom csoportmérkőzés után kapott pénzbírságot.

Magyar kezdeményezésre mostantól május 19-e a Fair Play világnapja. Az éjszakai (kedd) órákban az ENSZ Közgyűlése a teljes tagság konszenzusával fogadta el az erről szóló határozatot - ismertette Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×