eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Algafoltok a Balatonon a Zala folyó torkolatánál, Keszthely külterületi településrésze, Fenékpuszta közelében 2019. szeptember 11-én. Az üledékből felszabadult foszfor lehetett a fő oka az augusztus végén megfigyelt rendkívüli algásodásnak a Balaton délnyugati területén - írta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának két tagja az Országos Vízügyi Főigazgatóságnak és az MTA-nak készített összefoglalójában.
Nyitókép: MTI/Varga György

Megjelentek a Balatonban a fonalas cianobaktériumok

Elsősorban a tó nyugati medencéjében jelentek meg a meleg nyarakon gondot okozó algák.

A balatoni algaösszetétel már a nyarat tükrözi, a tó nyugati területein megjelentek fonalas cianobaktériumok – írja a Facebookon a Balatoni Limnológiai Intézet.

A Balaton nyílt vizében a víz hőmérséklete június végére meghaladta a 25 fokot. A tó keleti felén a tóvíz jellemzően szegényebb algákban, a nyugati végen rendre magasabb fitoplankton biomasszaértékeket figyelhetünk meg – írja Somogyi Boglárka, az intézet tudományos főmunkatársa.

Június végén az a-klorofill koncentráció nagyságrendileg megfelelt a korábbi évek nyár eleji biomassza értékeinek.

Az algaösszetétel már a nyarat tükrözi: a fecskemoszatok mellett a tó nyugati területein megjelentek a fonalas kékalgák kora nyári képviselői, közöttük a Dolichospermum flos-aquae. A kékalgák biomasszarészesedése a tó középső és nyugati területein 40-50 százalék között volt, míg a tó keleti területein 10 százalék körüli volt.

A Dolichospermum flos-aquae kékalga az elmúlt években rendszeresen nyár elején szokott megjelenni a tóban. Annak ellenére, hogy jellemzően a nyíltvízben nagy tömegben nem fordul elő, látványos – elsősorban partmenti – jelenségeket képes okozni. Szélcsendes időben ugyanis lokális algavirágzás alakulhat ki a víz felszínére emelkedett, majd az áramlási holtterekben tömegesen felhalmozódott algafonalak révén. A szél hatására a vízfelszínen összegyűlt algák gyorsan eltűnnek, ugyanakkor más területeken újra összesodródhatnak.

Címlapról ajánljuk
A határ a csillagos ég - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben
Új EU-frakció

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×