eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Unsplash

Stég Wars – újabb hatósági fellépés a Balaton déli partján

A Balatonon tilos kapuval, kerítéssel elzárni közterületről a vízbe vezető stégeket, ám ennek a jogszabálynak a közelmúltig nem szereztek érvényt. Most a déli parton jelentek meg felhívások az illegális stégkapukon, figyelmeztetve a tulajdonosokat, hogy 5 napjuk van azokat elbontani, különben a hatóság teszi meg, az viszont nem lesz olcsó.

Valami nagyon beindult a Balatonnál, mióta új vezetője van a vízügy balatoni kirendeltségének. A veszélyt jelentő, szabálytalanul elhagyott horgászkarók és illegális stégek felszámolásának tavalyi megkezdése után a héten beindult a szabálytalan stégkapuk felszámolása is - számol be róla a hirbalaton.hu.

A héten felhívások jelentek meg dél-balatoni illegális stégkapukon, miszerint 5 napja van a tulajdonosoknak az elbontásra, különben a vízügy teszi meg, a tulajdonos költségén. Ahol a bejáróstégnek nincs engedélye, ott azt is elbontják, ahol az rendben van, onnan csak a kaput kell eltávolítani.

A tó keleti részén az elmúlt hetekben több tucatnyian kezdtek inkább maguk az illegális víziállásaik elbontásába, minthogy tetemes összegeket fizessenek ki a vízügynek.

A jogszabály szerint még aki engedéllyel létesített stéget, illetve oda és akkorát, amire az engedély szól, annak sincs joga kapuval, kerítéssel lezárni azt, ha közterületről vezet be a tóba.

A lap megjegyzi, a változáshoz az új kirendeltségvezető mellett az is hozzájárulhatott, hogy a hatóságok korábbi tétlensége miatt az egekbe szökött a gátlástalanság mértéke egyes partszakaszokon. Több helyen a nádas is pusztulni kezdett a felszabdaltság és a nádirtások miatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×