eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Corona virus close up
Nyitókép: Radoslav Zilinsky/Getty Images

Lehetnének jobbak is a friss koronavírus-szennyvízadatok

Továbbra is enyhén emelkedik a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ a honlapján.

A 25. naptári héten a szennyvízben mért SARS-CoV-2 (koronanvírus) örökítőanyag alakulása országos szinten továbbra is – alacsony koncentráció mellett – enyhén emelkedő tendenciát mutat. A mintavételi helyek jelentős részében (11 vármegyeszékhelyen) az örökítőanyag koncentrációja kimutatási határ alatti – írják.

Tendencia tekintetében az ország legtöbb pontján stagnálás jellemző. Emelkedő tendencia tapasztalható Debrecenben, Nyíregyházán, Székesfehérváron és Szekszárdon, Budapest Dél-pesti és Központi Szennyvíztisztító Telepeinek ellátási területén, továbbá a Budapest környéki agglomerációs településeken. Csökkenő tendencia sehol sem tapasztalható. Az NNGYK szerint

a közeljövőben a Covid-19 esetszámok enyhe emelkedése várható.

A szennyvízben mért influenza A örökítőanyag mennyisége a 25. héten – minden településen – kimutatási határ alatt maradt, vagyis az influenzás esetszámok emelkedése a közeljövőben nem várható.

Mint azt írják, a modern népegészségügyi tevékenység során a megbetegedési tendenciák és ezek kapcsán történő beavatkozások alapját és eredményességét integrált surveillance (felügyeleti) rendszerek adják, ezért az NNGYK is felállította az integrált felügyeleti rendszerét a légúti megbetegedések követésére. Ennek keretében az Országos Mentőszolgálat támogatásával a sürgősségi ellátás adatait a szennyvíz alapú vizsgálataikkal összevetve követik az influenza és a Covid-19 esetében a vírusterhelést a szennyvízben és a sürgősségi ellátási igényt az Országos Mentőszolgálat oldaláról.

Elsődleges elemzéseik alapján megállapítható, hogy az influenza szennyvízben mért vírusterhelés emelkedését 2 héttel követi a sürgősségi ellátási igény növekedése, míg a koronavírus (SARS-CoV-2) örökítőanyag emelkedését 1 héttel követi a mentőszolgálat hívásszámának növekedése.

Címlapról ajánljuk
Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen
Patrióták

Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen

Patrióta kiáltványt fogadott el az európai jövőért Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap délelőtt Bécsben Herbert Kickl-lel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével közösen vasárnap délelőtt - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
A magyar EU elnökség erdőtűz helyett füstölgő parázs lehet

A magyar EU elnökség erdőtűz helyett füstölgő parázs lehet

Tavaly már voltak tagállamok, amelyek a hétfőn induló magyar soros elnökség elhalasztását kérték, de Brüsszelben nem várnak konfrontatív helyzeteket a következő félévben. A kormány által választott prioritások jól illeszkednek az Európai Unió már megkezdett menetrendjébe, a versenyképesség például olyan téma, amely minden tagállam számára egyre fontosabb kérdéssé válik, és teljesen illeszkedik az EU-s agendába. Sok, a Portfolio-nak nyilatkozó uniós tisztviselő és diplomata mondta azt, hogy ez az időszak enyhítheti a feszültségeket a felek között, még akkor is, ha a felszínen a politikai kommunikáció konfliktusos lehet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 30. 11:46
×
×
×
×