eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Orbán Viktor/Facebook

Az uniós ajánlások ellenére sem tervezi a különadók, hatósági árak és kamatstopok megszüntetését a kormány - a nap hírei

További biztonsági megállapodásokat köt Ukrajnával az Európai Unió a ma kezdődött kétnapos csúcstalálkozón. Riasztást adott ki Hollandiában a közegészségügyi intézet a gyorsan terjedő szamárköhögéses esetek miatt, itthon is gyorsan terjed a betegség.

Az uniós ajánlások ellenére sem tervezi a különadók, hatósági árak és kamatstopok megszüntetését a magyar kormányfő. Orbán Viktor a brüsszeli csúcstalálkozóra érkezve a Portfolionak azzal indokolta ezt, hogy az intézkedések a magyar gazdaságpolitika fontos eszközei.

Nem támogatja a magyar kormány Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élén. Orbán Viktor kormányfő az uniós csúcsra érkezve megismételte: az uniós pozíciókról szóló előzetes megállapodás nem veszi figyelembe a választói akaratot, ami hatalommal való visszaélés. Eközben kiderült, időpont-egyeztetési nehézségek miatt szeptemberre halasztották az Európai Bizottság tagjainak budapesti látogatását, és Orbán Viktor sem mutatja be július 17-én az uniós elnökségi programot az EP plenáris ülésén.

További biztonsági megállapodást kötött Ukrajnával az Európai Unió a kétnapos csúcstalálkozón. A megegyezés kiterjed a katonai, a pénzügyi és a diplomáciai területre, és az Oroszország által befagyasztott eszközökből származó források átirányítását szolgálja. Az ukrán elnök felszólította az nemzetközi közösséget, hogy terjesszenek elő egy közös béketervet egy 2. békecsúcs céljából.

Az Európai Unió támogatását kérik keleti határaik megerősítéséhez a balti országok és Lengyelország. A 4 miniszterelnök azzal érvelt, hogy az unió Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös határa mentén kiépítendő védelmi infrastruktúra hatékony eszköz lenne a támadásokkal szemben.

Májusban 6.284 gyermek született, és 9.501 ember halt meg - közölte a KSH. 2023 májusához képest a születések száma 11, a halálozásoké 6,2 százalékkal csökkent, míg a házasságkötéseké 1,2 százalékkal nőtt.

Már elérhető az Otthonfelújítási Program kulcstermékeinek listája az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft honlapján. A kérelmek jövő hétfőtől nyújthatók be az MFB Pont Plusz lakossági hálózat fiókjaiban. A 108 milliárd forintos keretösszegből a becslések szerint 20 ezer, 1990 előtt épült családi ház energetikai korszerűsítése valósulhat meg.

100 milliárd forintnyi beruházás gyorsítja a távhőhálózat korszerűsítését - közölte az Energiaügyi Minisztérium. Az uniós Modernizációs Alap 3 magyarországi energetikai programot támogat. A távhőrendszer megújítását, zöldítését szolgáló két kiírás és az energiaközösségek létesítését ösztönző pályázat várhatóan ősszel jelenik meg.

Innovációt és fejlesztéseket sürgetett a magyar borászat versenyképességének erősítéséhez az agrárminiszter. Nagy István a 43. Országos Borverseny budapesti ünnepélyes eredményhirdetésén elmondta: a 2027-ig tartó pénzügyi időszakban 112 millió eurót fordít az ágazat támogatására a kormány.

Visszafizeti a téves terheléseket az Apple alkalmazásboltja – közölte a Magyar Bankszövetség. Az érintett tranzakciók kizárólag korábbi vagy jelenleg meglévő előfizetésekhez vagy vásárlásokhoz kapcsolódnak.

Átvette főpolgármesteri megbízólevelét Karácsony Gergely a fővárosi választási bizottság elnökétől. Így újabb 5 évre ő töltheti be a főpolgármesteri tisztséget. Az október 1-jén alakuló új fővárosi közgyűlést a 32 képviselő és a főpolgármester alkotja majd.

A külföldön élő francia választópolgárok közül már 250 ezren leadták a voksukat az interneten keresztül az előrehozott nemzetgyűlési választások első fordulójában. A felmérések azt jelzik, hogy az első fordulóban a Marine Le Pen által fémjelzett Nemzeti Tömörülés végezhet az élen a szavazatok 36-37 százalékával. Emmanuel Macron államfő tábora 21, a jobbközép Köztársaságiak pedig 8 százalékot érhetnek el.

Németországban az új állampolgársági törvény hatályba lépésével könnyebben megszerezhető az útlevél és a kettős állampolgárság. A külföldiek az összes feltétel teljesítése esetén a korábbi 8 helyett 5 év németországi tartózkodás után folyamodhatnak állampolgárságért.

Iránban két jelölt is visszalépett a holnapi elnökválasztáson való indulástól. Iránban 61 millióan járulhatnak az urnákhoz, hogy megválasszák a május 19-én helikopter-balesetben balesetben elhunyt Ebrahim Raiszi elnök utódját. Az Őrök Tanácsa 6 jelölt indulását hagyta jóvá, közülük léptek vissza most ketten.

Izraelben ma civil ellenállási és sztrájknapot tartanak a túszalkut, fegyverszünetet és azonnali választásokat követelő civil szervezetek. Estére tüntetéseket is szerveznek a kormányfő és több miniszter otthona elé.

Hollandiában az idén már 13 ezer szamárköhögéses esetet regisztráltak és 5 csecsemő halt meg a betegségben. A közegészségügyi intézet riasztást adott ki. Magyarországon is gyorsan terjed a betegség. A csecsemők 2 hónaposan, a gyerekek 6 éves és 11 éves korban emlékeztető oltást kapnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen
Patrióták

Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen

Patrióta kiáltványt fogadott el az európai jövőért Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap délelőtt Bécsben Herbert Kickl-lel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével közösen vasárnap délelőtt - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 30. 11:46
×
×
×
×