eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Nyitókép: Unsplash

Nemzeti Anyatejbankot hoz létre a kormány

A terv szerint a leendő anyatejbankok országszerte egységes rendszerben lesznek elérhetők, a népszerűsítő kampány mellett a donorok javadalmazásáról sem feledkeznek meg.

Az Anyatej Bank létrehozásának tervéről először a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkára beszélt a Magyar Nemzetnek tavaly májusban. Hat hónapig anyatejjel érdemes és kell táplálni a gyermekeket - fogalmazott a lapnak Beneda Attila. Ezt a szülők is így gondolják. A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért korábbi felmérése szerint 10-ből 8 magyar egyetért azzal, hogy az anyatej a legjobb táplálék a kisbaba számára.

"Amikor választani kell a tápszer és az anyatej között, akkor az elsöprő többség mindenképpen az anyatejre szavaz, mindössze 1 százalék azoknak az aránya, akik szerint a tápszer jó" - mondta az intézet elnöke, Fűrész Tünde az InfoRádióban. Elmondta,

a magyarok nagy többsége egyetért azokkal az állításokkal, hogy az anyatej minden cseppje kincs, és hogy az anyatejjel táplált kisbabák egészségesebbek és kiegyensúlyozottabbak.

A kutatás szerint a szoptatás az anya és a gyermek kapcsolatára is jótékony hatással van - tette hozzá Fűrész Tünde. Elmondása szerint Kopp Mária, az intézet névadója bebizonyította kutatásai során, hogy a szoros anya-gyermek kapcsolat az első hetekben-hónapokban alakul ki, aminek a szoptatás is fontos része.

Az intézet elnöke szerint a legtöbben egyetértenek azzal, hogy a szoros anya-gyermek kapcsolatot, a köztük lévő ősbizalom kialakulását nagyban elősegíti, ha az édesanya tudja szoptatni a kisbabáját.

Sok édesanya azonban az önhibáján kívül nem képes erre, ezért nekik donorokra van szükségük. Az anyatejet leadó nők száma azonban az elmúlt években fokozatosan csökkent, ezért a kormány most létrehozza a Nemzeti Anyatejbankot.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint országszerte lesznek anyatejgyűjtő állomások, egységes informatikai rendszert alakítanak ki, megemelik a donorok adómentes javadalmazásának összegét és kampányt indítanak az anyatej-leadás népszerűsítésére. A részletszabályokat a Belügyminisztériumnak, illetve a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak kell kidolgoznia.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×