eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Nyitókép: Karácsony Gergely hivatalos Facebook-oldala

Legkésőbb szerdán végeredménye lehet végre a főpolgármester-választásnak

Van még jogorvoslati lehetőség, az érintettek az Alkotmánybírósághoz is fordulhatnak, akkor még több mint egy hetet csúszhat a június 9-i választás eredménye.

Legkésőbb szerdán nyilvánosságra hozzák a végső döntést arról, hogy megismétlik-e a főpolgármester-választást – értesült a vg.hu. A Kúriának arról kell határoznia, hogy Karácsony Gergely indítványára megsemmisíti-e a főpolgármester-választás eredményét, egyúttal kitűzi a megismételt szavazás időpontját az egész városban, vagy Vitézy Dávid kezdeményezésére Budapest IV. és VII. kerületében ír-e ki új szavazást.

Mind a jelenlegi főpolgármester, mind kihívója a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) június 14-én kihirdetett végeredményét fellebbezte meg a legfőbb bírói szinten. Karácsony Gergely mindössze 41 szavazattal szerzett többet Vitézy Dávidnál.

A Kúria ugyanazon határidő mellett hozhat döntést a főpolgármester és a főpolgármester-jelölt javaslatáról, a kérelem elbírálásának határideje a beérkezést követő naptól számított nyolc nap, ez június 26-án, szerdán telik le.

Ha a kérelmezők közül valaki nem fogadja el a Kúria döntését a fellebbezésekről, akkor három napon belül az Alkotmánybírósághoz fordulhat, a testületnek pedig hat napja van mérlegelni. Vagyis a szélsőséges forgatókönyv szerint a június 26-án hozott kúriai döntés június 29-ig megtámadható az Alkotmánybíróságon, amely július 5-ig zárhatja le a kérdést.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×