eur:
395.03
usd:
368.66
bux:
72094.79
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Professional studio microphone on blue background with orange audio waveform, Podcasting, broadcasting or recording studio banner
Nyitókép: JuShoot/Getty Images

Hétfőtől megszűnik a kötelező akciózás – a nap hírei

266 bankfiókban lehet igényelni hétfőtől az otthonfelújítási támogatást. Ursula von der Leyen maradhat az Európai Bizottság élén. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Hétfőtől megszűnik az egy éve bevezetett kötelező akciózás a boltokban, de az online árfigyelő továbbra is megmarad. A Nemzetgazdasági Minisztérium a kötelező akciózás megszüntetését azzal indokolta, hogy a kormány 4 százalék alá szorította le az inflációt.

266 bankfiókban lehet igényelni hétfőtől az otthonfelújítási támogatást - írja a teljes listát is közlő bank360.hu. A már korábban megnyílt 128 MFB Pont Pluszból most már 266 várja a jelentkezőket a maximum 6 millió forintért. A hálózat működtetésének jogát az MBH Bank, az OTP Bank és a Gránit Bank által alkotott konzorcium nyerte el.

Több éves visszaesés után a kiskereskedelem lehet a gazdasági növekedés legfőbb hajtóereje az idén az MBH Bank szakértői szerint. Az MBH Elemzési Centrum igazgatója úgy számol, hogy 2025-ben más tényezők is erőteljesen emelhetik a GDP-t, de idén még a háztartásoktól várható a legnagyobb ösztönzés.

Vagyonbiztosítási szerződést kötött a tanulók és a pedagógusok számára biztosított notebookokra a Klebelsberg Központ, ez a már kiosztott eszközökre is érvényes. A családokat a közlemény szerint „csak” a 10 százalékos önrész terheli a 2024. június 8. után bekövetkező káreseményekkel összefüggésben.

Közép-Európa legsikeresebb légikikötőjévé válhat a Liszt Ferenc Repülőtér a francia Vinci vállalása alapján. Orbán Viktor erről Párizsban tárgyalt a Budapest Airport állami megvásárlásában közreműködő vállalat vezérigazgatójával. Itt elhangzott: a következő 10 évben több mint egymilliárd eurónyi beruházás valósul meg a reptéren, ami magában foglalja egy új terminál építését is. Holnap Párizsban a magyar uniós elnökség programjáról tárgyal Emmanuel Macron francia elnökkel a magyar kormányfő.

Német lapértesülések szerint előzetes megállapodás jött létre a vezető uniós tisztségek betöltéséről a legnagyobb EP-frakciók között. Eszerint Ursula von der Leyen maradhat az Európai Bizottság élén, Az Európai Tanács elnöki posztjára a jelölt a szociáldemokrata António Costa volt portugál miniszterelnök lesz, míg Kaja Kallas észt miniszterelnök lehet az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője. A döntéseket a csütörtök-pénteki EU-csúcson véglegesíthetik. Az Európa Tanács következő főtitkárának Alain Berset-t, a svájci államszövetség korábbi elnökét választották.

A Magyarország elleni 7-es cikk szerinti eljárásról tartottak meghallgatást Luxemburgban. Bóka János, uniós ügyekért felelős miniszter ismét úgy vélte: az Európai Unió eddig is a politikai nyomásgyakorlás eszközeként használta fel az eljárást, és nincs remény arra, hogy ez változna. Az eljárás a jogállamiság helyzete miatt indult. Az unió soros elnöki tisztségét június végéig betöltő Belgium külügyminisztere úgy vélte: Magyarország még mindig nem teljesítette az eljárás lezárásához szükséges reformokat.

A szuverenista, patrióta erők összefogását sürgette az Osztrák Szabadságpárt főtitkárával tartott bécsi találkozón a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter arról beszélt: egyetértettek abban, hogy a tagállamok hatásköreinek további elvonása elfogadhatatlan, Európának pedig sürgősen változtatnia kell a migrációpárti álláspontján, és növelni kell a versenyképességet is.

Szerbia összes határát védi ezentúl a Frontex. Erről a szerb belügyminiszter, valamint az uniós belügyi biztos állapodott meg Belgrádban. Az úgynevezett balkáni útvonalon - amely Törökországon, Bulgárián, Észak-Macedónián és Szerbián keresztül vezet - még mindig évente több ezer közel-keleti és észak-afrikai migráns igyekszik bejutni az Európai Unióba.

Hivatalosan megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával az Európai Unió - jelentette be a soros uniós elnökséget június végéig betöltő Belgium külügyminisztere. Hadja Lahbib, az Ukrajnával kezdett első kormányközi konferencia nyitóbeszédében azt is hangsúlyozta: az uniós integráció útja hosszú, a tárgyalások pedig szigorúak és megterhelőek lesznek. A további hivatalos tagjelölt országok között van Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Észak-Macedónia, Szerbia és Törökország.

Az ukrán elnök üdvözölte a Nemzetközi Büntetőbíróság döntését, amely elfogatóparancsot adott ki két, magas rangú orosz katonai vezető ellen. A testület Szergej Sojgu volt védelmi minisztert és Valerij Geraszimov vezérkari főnököt vette célba, akiket Ukrajnában elkövetett háborús bűnökkel és emberiesség elleni bűncselekménnyel vádolnak.

Az uniós külügyminiszterek ülésén politikai megállapodás született a Hamász és az erőszakos izraeli telepesek elleni szankciók kiterjesztéséről. Josep Borrell, az unió külügyi főképviselője azt hangsúlyozta: nincs kilátás a tűzszüneti megállapodás megkötésére, a humanitárius helyzet pedig katasztrofálissá vált a Gázai övezetben.

Kenyában több embert lelőttek a rendfenntartók a parlamentet ostromló tüntetők közül. Nairobiban az adóellenes demonstráció végződött erőszakkal. A nairobi parlament lángokban áll, a törvényhozók kimenekültek az épületből.

5 év vizsgálati fogság után szabadon engedték a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítóját a brit hatóságok. Julian Assange kiadatásáról vádalku alapján lemondtak az amerikai hatóságok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meddig lehetnek még kint az utcákon a választási plakátok? – a szakértő válaszol

A kampány ideje alatt nemcsak plakátokat, hanem rengeteg tapétát, matricát is kitettek az aktivisták, amelyeknek az eltávolítása nem egyszerű feladat, de ha nem történik meg, bírság is járhat érte – mondta az InfoRádióban a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Hammerrel bombázták le Oroszországot, elesett Razdolivka - Híreink az ukrajnai háborúról pénteken

Hammerrel bombázták le Oroszországot, elesett Razdolivka - Híreink az ukrajnai háborúról pénteken

Hammer típusú okosbombával támadták az ukrán légierő tagjai az oroszországi Belgorod megyét. Egy orosz katonai toborzóvideóban Herszon és Zaporizzsja elfoglalását ígérték. Orbán Viktor magyar miniszterelnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott. Csasziv Jar heves ostrom alatt áll, termobárikus fegyverekkel lövik a várost. Délutánra az orosz hadsereg elfoglalta a donyecki Razdolivkát. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×