eur:
396.54
usd:
371.06
bux:
0
2024. június 28. péntek Irén, Levente
A 29. Budapest Pride résztvevői vonulnak az Andrássy úton 2024. június 22-én.
Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

Budapest Pride: az idén is megtartották az LMBTQ közösség és támogatóik felvonulását

Szombaton tartották meg az LMBTQ közösség és támogatóik felvonulását a Budapest Pride rendezvénysorozat keretében a fővárosban.

A szivárványos zászlókat lobogtató menet a Podmaniczky utcából indult a Bajcsy-Zsilinszky út, Andrássy út, Hősök tere útvonalon a Városligetbe, a Vajdahunyad vára előtti zöld területen felállított színpadhoz, ahol Karafiáth Orsolya költő, műfordító unalmasnak nevezte azt, hogy mindig küzdelemről, bántásról és kirekesztésről kell beszélni. Bírálta a kormányt, amely mindent megtesz azért, hogy a homofób hangok hallhatóak legyenek.

A "Vedd vissza a jövőd" mottóval útjára indult menetben öt teherautóról szólt a zene, a részvevők pedig a teherautók platóján és a tömegben táncoltak. A demonstráción a Magyar Kétfarkú Kutya Párt külön járművel vett részt. A menetben feltűnt a Demokratikus Koalíció szivárvány színű molinója is.

Budapest, 2024. június 22.
David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete (b) és Karácsony Gergely főpolgármester (j2) a 29. Budapest Pride résztvevői között az Andrássy úton 2024. június 22-én.
MTI/Hegedüs Róbert
David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete (b) és Karácsony Gergely főpolgármester (j2) a 29. Budapest Pride résztvevői között az Andrássy úton. MTI/Hegedüs Róbert

A demonstrációt támogató országok magyarországi külképviseleteinek munkatársai egy "Diplomats for pride" feliratú molinó mögött meneteltek. A demonstrálókkal tartott David Pressmann budapesti amerikai nagykövet és Karácsony Gergely főpolgármester is.

A rendfenntartók ezúttal sem kordonozták le a menet útvonalát. Néhány ellentüntető a Dózsa György útnál tűnt fel, "Bűn nem lehet büszkeség tárgya", "Stop LMBTQ pedofília" és "A házasság Magyarországon 1 férfi és 1 nő szövetsége, nyugodjatok bele" feliratú transzparenseket tartva a magasba.

Budapest, 2024. június 22.
A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom demonstrációja, amelyet a 29. Budapest Pride felvonulással elleni tiltakozásul tartottak a Dózsa György úton 2024. június 22-én.
MTI/Hegedüs Róbert
A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom demonstrációja, amelyet a 29. Budapest Pride felvonulással elleni tiltakozásul tartottak a Dózsa György úton. MTI/Hegedüs Róbert

A felvonulóktól, akik az Andrássy út felől érkeztek a Hősök terére és tartották magasba a molinókra írt üzeneteit a bejelentett ellendemonstrációt tartó CitzenGO. A madridi alapítású nemzetközi konzervatív lobbiszervezet egyik üzenete az volt, hogy "A csendes többség a hazájára büszke". A nagyobbik molinón pedig ez állt: "Megvédjük gyermekeinket az LMBTQ érzékenyítéstől, agymosástól".

A Budapest Pride felvonulás résztvevői a Vajdahunyad váránál felállított színpadon zenészek produkcióit, illetve aktivisták beszédeit hallgathatták meg.

Budapest, 2024. június 22.
Karafiáth Orsolya költő, fordító, publicista beszédet mond a 29. Budapest Pride-on 2024. június 22-én.
MTI/Hegedüs Róbert
Karafiáth Orsolya költő, fordító, publicista beszédet mond a 29. Budapest Pride-on. MTI/Hegedüs Róbert
Címlapról ajánljuk
A tagországok vezetői Ursula von der Leyen mandátumának meghosszabbítását javasolják

A tagországok vezetői Ursula von der Leyen mandátumának meghosszabbítását javasolják

Az Európai Tanács élére António Costa volt portugál miniszterelnököt választották meg. Kaja Kallas észt miniszterelnököt pedig az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője lesz.

A jelenlegi információk alapján nincs magyar áldozata a szlovákiai balesetnek

A jelenlegi információk alapján nincs magyar áldozata vagy sérültje a csütörtöki szlovákiai vonatbalesetnek – közölte Paczolay Máté, a külgazdasági és külügyminisztérium szóvivője. A dél-szlovákiai Érsekújvárhoz közeli vasúti átkelőnél tegnap délután autóbusszal ütközött össze egy Prágából Budapestre tartó gyorsvonat, a balesetben a legfrissebb információk szerint hét ember meghalt, öten pedig megsebesültek – közölte a szlovák mentőszolgálat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Alulmaradt Joe Biden az elnökjelölti vitán, megy a találgatás a lecseréléséről

Alulmaradt Joe Biden az elnökjelölti vitán, megy a találgatás a lecseréléséről

Magyar idő szerint péntek hajnalban rendezték az idei amerikai elnökválasztási kampány első vitáját, amelyen a republikánus Donald Trump a tőle vártnál összeszedettebbnek bizonyult, bár a túlzásokkal operáló exelnök a tényekkel továbbra is hadilábon állt. Eközben a hivatalban lévő demokratának, Joe Bidennek nem igazán sikerült dinamikus és energikus teljesítményt nyújtania. A moderátorok kérdéseit gyakran figyelmen kívül hagyó, személyes támadásokkal tarkított csörte után több amerikai médium is arról ír, hogy a Demokrata Párton eluralkodott a pánik a 81 éves elnök szereplése miatt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×