eur:
396.75
usd:
371.23
bux:
71013.43
2024. június 26. szerda János, Pál
Egy vevő cigarettázik egy XXII. kerületi nemzeti dohánybolt előtt 2013. július 1-jén.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Óriási változások jönnek a trafikokban

A szigorítás főként a nikotinpárnákat érinti, de a cigarettákra és a hevített dohánytermékekre is új szabályok fognak vonatkozni.

A kormányrendelet június 25-én lép életbe, azonban pár kivételtől eltekintve a módosítással érintett, jelenleg is forgalmazott termékek még egy évig elérhetők lesznek a trafikokban - számol be róla a 24.hu. A módosítások leginkább a nikotinpárnák (nikotintasakok) fogyasztóit és gyártóit érintik.

A rendelet előírja, hogy egy csomagban legfeljebb 20 nikotintasak, legmagasabb nikotintartalma fogyasztási egységenként pedig 17 milligramm lehet.

A dobozok eddig akárhány tasakot tartalmazhattak, a nikotintartalmuk pedig a többszöröse is lehetett, mint a most meghatározott felső határ. Emellett gyerekbiztos zárral is el kell őket látni.

A módosítás a cigarettákat is érinti, ugyanis innentől kezdve 20 szálat tartalmazhat egy doboz. Eddig 20-25 szál közötti mennyiség volt a megengedett, viszont a piacon jelenleg is minden cigaretta 20 szálas, vagyis csak a jövőbeni eshetőségeket zárták ki.

Emellett a hevített dohánytermékek csomagolásán a jövőben fel kell tüntetni, hogy "hevített dohánytermék", ami eddig nem volt se kötelező, sem pedig általános. A módosítás lényege, hogy minden vásárló tudja, mit is vesz pontosan.

A június 25-i életbe lépést követően egy évig még a trafikokba kerülhetnek a jelenleg is forgalmazott, módosítással érintett termékek.

Kivételt képeznek ez alól a most meghatározottnál magasabb nikotintartalmú, és 20-nál több terméket tartalmazó nikotinpárnák, melyeket szeptember végéig lehet beszállítani a nemzeti dohányboltokba. A trafikok a meglévő készleteiket időbeli korlátozás nélkül értékesíthetik a fogyasztók számára.

Címlapról ajánljuk

Már a negyeddöntőben egymást mészárolják a legnagyobb esélyesek

Ha nem az Európa-bajnokságon eddig látott teljesítményből, hanem az előzetes várakozásokból, sőt a keretek erősségéből, piaci értékéből indulunk ki, elképesztő erőkülönbség mutatkozik az úgynevezett felső és alsó ág között az egyenes kieséses szakasz kezdete előtt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×