eur:
396.92
usd:
371.14
bux:
70973.26
2024. június 26. szerda János, Pál
fotó: borsodbota.hu
Nyitókép: fotó: borsodbota.hu

Kommunista polgármestert választott magának egy borsodi falu

Borsodbótán ismét Gulyás Jánost választották polgármesterré. A falut 1986 óta vezető orvos a Munkáspárt színeiben indulót. Nyíltan vállalja, hogy a mai napig marxista.

A 785 lelket számláló Borsodbótára a Blikk látogatott el. Gulyás János hosszan mesélt nekik a kezdetekről, hogy alig 30 évese lett tanácselnök.

Most tizenkettedik alkalommal választották újra, de azt ígéri, hogy 2029-ben már nem indul.

A mai napig marxista maradtam. Pedig elsőre fel sem vettek a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetségbe, a KISZ-be, mert azt mertem mondani, egy fiatal kommunista is járhat templomba, ott is alapkövetelmény a ne lopj, a ne ölj és a szeresd a felebarátodat - mesél pályafutása elejéről.

"Nem azt nézzük, mi a kedvenc színe Jánosnak, hanem hogy a faluért él" – nyilatkozta Frida, aki eddig minden alkalommal Gulyás Jánosra adta le a voksát.

"Van saját iskolánk, óvodánk, bölcsődénk, postánk, vendégházunk, megszépült templomunk, utunk, csatornánk, mindezek nélküle nem lennének. Orvosunk is van, igaz, Abu-Dzabiban, lelépett pénzt keresni. János felesége, ahogy mi hívjuk, Katika doktornő 50 éve a helyi rendelő asszisztense, naponta jár ide rendelni egy orvos, addig a polgármesterné tartja a frontot."

Gulyás János mosolyogva mondta, a polcán Marx és Engels szobra mellett ott van egy pápai köszönőlevél. Pályázati pénzből egy kistérségi egyházi zenei társulatot is a szárnyai alá vett, ezt köszönték meg neki a Vatikánból.

"Pedig én a kőkemény rockzenét szeretem, a telefonom csengőhangja is a Fekete kutya a Led Zeppelintől"

– mutatta mosolyogva.

Falujáról azt mondja, hogy csodás zöld a rét, az erdő, a nyugalom, a biztonság az, ami csábít. Mint minden borsodi faluban, nálunk is van roma kisebbség, de mi sem jellemzőbb rájuk, hogy amikor néhány éve, néhány máshonnan betelepült roma család tagjai balhéztak az utcán, a saját közösségükben tették őket helyre, hogy Bótán ez nem így megy. S tényleg nem így megy, itt minden porta rendezett, takaros, a gyerekek tiszták, imádnak iskolába járni, az emberek előre köszönnek egymásnak, mosolyognak. Ha ehhez nekem van némi közöm, akkor már megérte.

fotó: borsodbota.hu.

Címlapról ajánljuk

Kiss J. László az Arénában: még ez a német kormány fog evickélni 2025 szeptemberéig

Az EP-választás megmutatta a német politikai erőviszonyokat, a kormánypártok kisebbségbe kerültek, de így sem számít előre hozott választásokra Kiss J. László. A Budapesti Corvinus Egyetem emeritus professzora az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az AfD jövőjéről, a lehetséges kancellárjelöltekről és arról, hogy a sorkötelezettség miért nem nyerő téma Németországban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
Égett a forró drót Washington és Moszkva között, reagáltak az oroszok Trump béketervére – Háborús híreink szerdán

Égett a forró drót Washington és Moszkva között, reagáltak az oroszok Trump béketervére – Háborús híreink szerdán

Telefonon beszélt egymással Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter – 2023 márciusa óta nem volt ilyen beszélgetés. A Pentagon szerint a két fél a nyitott kommunikációs csatornák fenntartásának szükségességéről beszélt, az orosz védelmi minisztérium szerint arra figyelmeztették Washingtont, hogy tovább eszkalálhatják a konfliktust az Ukrajnának nyújtott fegyverszállítmányok. Donald Trump amerikai elnökjelölt két tanácsadója olyan béketervet tett le az asztalra, amely az Ukrajnának nyújtott támogatás felpörgetésének fenyegetésével késztetné Oroszországot béketárgyalásokra. A Kreml úgy reagált, nyitottak a tárgyalásra a „harctéri realitások” tükrében, vagyis az elfoglalt területeket semmiképpen nem adják vissza.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×