eur:
395.55
usd:
369.27
bux:
70647.04
2024. június 26. szerda János, Pál
Nyitókép: Pixabay

Kormányrendelet hoz változást a dohányboltok polcain és a cigarettásdobozokon - a nap hírei

Magyarország kész közvetíteni Oroszország és Ukrajna között egy esetleges béketárgyaláson – mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Eredménytelenül szólították fel az urándúsítás leállítására a G7-ek Iránt

Mivel Magyarország nyitva tartotta a kommunikációs csatornákat Oroszországgal, a béke érdekében készen áll a közvetítésre – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter a svájci békekonferencián. Szijjártó Péter elmondta: az Ukrajnával szomszédos Magyarország szembesült a háború humanitárius következményeivel. Több mint 1,3 millió menekült érkezett az országba.

Ukrajna területi épségének kell alapját képeznie bármilyen békemegállapodásnak - áll a svájci békekonferencia záróközleményében. A nyilatkozatot a résztvevő 93 országból 81 írta alá, valamint az Európai Unió. A legfontosabb kimaradók között szerepel India, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Indonézia, Mexikó, Örményország, Vatikán, Kolumbia, a Dél-afrikai Köztársaság és a megfigyelőként részt vevő Brazília.

Donald Trump kijelentette, hogy véget vet annak, hogy az Egyesült Államok finanszírozza Ukrajna Oroszország elleni háborúját. A republikánus amerikai elnökjelöltje a Világgazdaság beszámolója szerint a szombati, detroiti kampánygyűlésen bírálta az Ukrajnának nyújtott amerikai segélyeket. Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt pedig „a legjobb értékesítőnek” nevezte, aki jelentős pénzügyi támogatást szerzett az Egyesült Államoktól.

1956 és 1989 máig ható üzenete a nemzet egysége – jelentette ki Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének 35. évfordulója alkalmából a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára. Latorcai Csaba úgy fogalmazott: Nagy Imre sorsfordító időkben próbálta meg visszaszerezni Magyarország szuverenitását.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint igazságtalan, felháborító és elfogadhatatlan az Európai Unió Bíróságának ítélete, amellyel 200 millió eurós bírság megfizetésére kötelezte Magyarországot az uniós bevándorlási politika megsértése miatt. Rétvári Bence a Kossuth rádióban azt mondta: az összeg majdnem annyi, mint a teljes kórházi adósságállomány.

Kormányrendelet hoz változást a dohányboltok polcain és a cigarettásdobozokon is. Eszerint csak 20 szál lehet a cigarettásdobozokban, ami rögzíti a jelenlegi állapotot. A dohányt nem tartalmazó nikotinpárnákból egy csomagban legfeljebb 20 tasak kerülhet, amelyek legmagasabb nikotintartalma fogyasztási egységenként 17 milligramm lehet. Az új szabályok június 25-én életbe lépnek, de a változásra hosszabb időt biztosít az új szabályozás.

Gyógyszertárkereső és szűrővizsgálati funkciókkal bővült az EgészségAblak mobil alkalmazás. Ennek segítségével gyorsan megtalálható a hozzánk legközelebbi nyitva tartó gyógyszertár. A Szűrővizsgálatok menüpontban életkor és nem alapján lehet tájékozódni a kötelező és ajánlott vizsgálatokról.

Már több mint 650 ezren regisztráltak az ingyenes Gondosóra programra - ismertette a miniszterelnök főtanácsadója. Nyitrai Zsolt hangsúlyozta: a jelzőeszköz már 19 ezer életet mentett meg, és további 330 ezer esetben nyújtottak segítséget a diszpécserek.

Mindenhol tetőzött a Duna árhulláma, már csak Baján és Mohácson van elsőfokú készültség, de a folyó ott is apad. A Rába árhulláma Győrnél tart, a felsőbb szakaszokon már inkább csak a jelenlegi apadás lassulására lehet számítani.

Teherán visszautasította a G7-ek elítélő nyilatkozatát az urándúsítás fokozásáról, nukleáris programjának eszkalációjáról. A G7-ek vezetői arra szólították fel Iránt, hogy fordítsa vissza és állítsa le az urándúsítást. Az Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint Irán elegendő anyagot dúsított a 60 százalékos szintre ahhoz, hogy 3 nukleáris fegyvert gyártson belőle.

Humanitárius okokból napi szünetet hirdetett a Gázai övezet déli részén az izraeli hadsereg. Ez lehetővé teszi, hogy 8 és 19 óra között több humanitárius segély érkezzen a palesztin területre.

Franciaország 200 városában százezrek tüntettek a Nemzeti Tömörülés ellen. A francia államfő pártjának EP-választásokon elszenvedett veresége után kétfordulós, előrehozott választásokat írt ki június 30-ra és július 7-re. A választás legnagyobb esélyese a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés. Nicolas Sarkozy volt francia államfő élesen bírálta az előhozott nemzetgyűlési választások kiírását, amely szerinte káoszba taszíthatja Franciaországot.

Tizennégy jordániai állampolgár meghalt, 17-en pedig eltűntek a mekkai zarándoklaton - közölte az ammáni külügyminisztérium. Az elhunyt zarándokok közül legalább 6-an hőgutát kaptak. Az iszlám vallásúak szent városában mára 47 Celsius-fokot jeleztek előre.

Németország nyugati részén kimutatták az afrikai sertéspestist egy vaddisznóban Hessen tartományban. A hatóságok a felfedezés helyének 15 kilométeres körzetében biztonsági zónát alakítottak ki.

22 kategóriában adtak át díjakat a Magyar Mozgókép Fesztiválon Veszprémben. A legjobb játékfilmnek járó elismerést a Semmelweis kapta. A legjobb rendező a film alkotója, Koltai Lajos lett. A legjobb női főszereplő díját a Cicaverzumért Törőcsik Franciska, a legjobb férfi főszereplő díját a Lefkovicsék gyászolnak című filmben nyújtott alakításáért Bezerédi Zoltán kapta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×