eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Az ukrán EU-csatlakozási tárgyalások részévé váltak a kárpátaljai magyar célok

A kárpátaljai magyarság jogvédelme hivatalosan is Ukrajna csatlakozási folyamatának részévé vált, Magyarország kormánya elérte, hogy a kárpátaljai magyarság védelmére európai szintű garancia legyen - közölte a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja szombaton.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter péntek este közösségi oldalán közölte: az Ukrajnával folytatandó EU-csatlakozási tárgyalások keretdokumentumába minden magyar feltétel belekerült. "Mi mindvégig azt az álláspontot képviseltük, hogy a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartása az előfeltétele kell, hogy legyen bármifajta továbblépésnek" - fogalmazott a tárcavezető.

A brüsszeli közlemény Bocskor Andreát, a Fidesz európai parlamenti képviselőjét idézte, aki "jelentős magyar diplomáciai sikernek" nevezte a dokumentum elfogadását, ami - szavai szerint - a kárpátaljai magyarság számára komoly eredmény az utóbbi években elvesztett jogaik visszaszerzését illetően.

Kijelentette: Ukrajnának, a magyarság képviselőinek bevonásával kisebbségi akciótervet kell készítenie és a külgazdasági és külügyminisztérium által felterjesztett 11 pontban felsorolt problémákat meg kell oldania, amit az Európai Bizottság is ellenőrizni fog. Közölte továbbá: fontos előrelépés az is, hogy szintén európai uniós garanciákat kap az 1991-ben elfogadott ukrán-magyar alapszerződés végrehajtása is. Ez diplomáciai siker a magyar fél részéről, a kárpátaljai magyarság számára pedig óriási eredmény az utóbbi években elvesztett jogaik visszaszerzését illetően - értékelte a döntést Bocskor Andrea.

Ferenc Viktória, a Fidesz-KDNP EP-képviselőjelöltje úgy fogalmazott: "örömmel és bizakodással tölt el, hogy a kárpátaljai magyarság jogvédelme hivatalosan is része Ukrajna csatlakozási folyamatának, s így ez immár nem kétoldalú, hanem európai kérdés".

Fontos támogató tényező, hogy a Fidesz-KDNP által elért választási eredménynek köszönhetően a kárpátaljai magyarság továbbra is rendelkezik képviselettel az Európai Parlamentben, ahol "a leghatározottabban fogunk fellépni az ukrán vállalások betartása érdekében" - közölte.

Címlapról ajánljuk
Nyaraljunk úgy, mintha otthon maradtunk volna

Nyaraljunk úgy, mintha otthon maradtunk volna

Nyaraláskor nemcsak az elvitt, hanem az otthon hagyott értékeinkre is fontos vigyázni – hívta fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársa.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
A háború eleje óta nem látott lépésre kényszerült Oroszország,  csúnyán kicselezhette Washington Kijevet – Háborús híreink szombaton

A háború eleje óta nem látott lépésre kényszerült Oroszország, csúnyán kicselezhette Washington Kijevet – Háborús híreink szombaton

Pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök elmondta, hogy Oroszország készen áll az eurázsiai biztonság kiépítéséről szóló elképzelések széles körű, globális megvitatására, mások mellett NATO-tagállamokkal is. Eközben az Európai Unió országai megállapodtak az Oroszországgal szembeni 14. szankciócsomagról, a hírek szerint pedig több szövetségesnél is kicsaphatja a biztosítékot, hogy Ukrajna alkalmazhatja az amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rakétarendszereket, hiszen mostantól nemcsak az orosz rakétatámadások ellen, hanem az országot célba vevő ellenséges repülőgépek megsemmisítésére is használhatják. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×