eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Nyitókép: pexels

Új Színház- és Filmművészeti Egyetemi Intézet jön létre Pécsett

Jövőre indulhat a képzés, két angol nyelvű szakirány is lesz.

Színház- és Filmművészeti Intézetet alapítanak Pécsett a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara (PTE MK), a budapesti Színház és Film Intézettel (SZFI) együttműködésben - áll az SZFI közleményében. Május 23-án a kari tanács megszavazta az új szakok alapítását és az akkreditációs folyamat elindítását, amit az egyetem oktatási bizottsága is támogatott - áll a dokumentumban.

A 2025 őszre tervezett szakindításokat 2 osztatlan képzés, 2 alapszak, 6 magyar nyelvű és 2 angol nyelvű szakirány, valamint további 12 szakirányú továbbképzés létrehozásával tervezték meg - írták

A szakok között van színművész; színházrendező; a mozgókép alapszakból filmíró, film- és televíziórendező, operatőr, hangmester, filmvágó, gyártásszervező szakirányok; televíziós műsorkészítő; valamint a Művészeti Kar és az SZFI közös oktatási programjában jelenleg is meglévő szakirányú továbbképzések, többek között forgatókönyv- és drámaíró; mozgóképalkotó; dokumentumfilm-alkotó; hatásvilágítás-tervező; előadóművészeti műszaki vezető, gazdasági vezető, intézményvezető, előadóművészeti marketing és további szakirányú továbbképzések.

Az új szakok indítását mintegy 50 neves színházi és filmes szakember fémjelzi, a szakfelelős jelöltek között van Balázs Zoltán és Csányi János rendező, Deák Kristóf filmrendező, producer, Goda Krisztina forgatókönyvíró, filmrendező, Gózon Francisco operatőr, Kollányi Tamás vágó, Szabó Gábor operatőr, Tasnádi István forgatókönyv- és drámaíró, rendező, Tuba Mariann vágó, televíziós műsorvezető, valamint Zányi Tamás filmhangtervező.

A közlemény szerint a Lengyel Péter dékán által vezetett Művészeti Karral együttműködve, a szakmai fejlesztést vezető Csányi János SZFI igazgató a szakok oktatási programját teljes körűen összehangolta, így kivételes gazdasági hatékonyságú oktatási programot hoztak létre, a szakok hallgatói - mestertanáraikkal együtt - alkotó csoportokat alakíthatnak ki és akár egész pályafutásukra felépíthetik saját alkotó közösségüket.

A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán tervezett Színház- és Filmművészeti Intézet létrehozása - a kar jelenlegi intézeteivel: a Képzőművészeti-, a Zeneművészeti- és a Design és Médiaművészeti Intézettel együtt komplex összművészeti egyetemi portfólió kialakítását teszi lehetővé, amely nemzetközi szempontból is egyedülálló, vonzó művészetoktatási kínálatot hoz létre - áll a közleményben.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×