eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Légicsapás, légitámadás,
Nyitókép: Anton Petrus / Getty Images

Kis-Benedek József: az ukrán légitámadás nem készteti meghátrálásra Putyint

Sajtóhírek szerint egy ukrán harci repülőgép először lőtt ki olyan rakétát, amely oroszországi célpontot talált el, Belgorod térségében. Kis-Benedek József, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes egyetemi tanára szerint az orosz területek elleni támadások miatt az oroszok fokozhatják akár az ukrán lakosság elleni akciókat is.

A harci repülőgép rakétája Belgorod térségében egy orosz parancsnoki pontot vett célba. Ez az első alkalom, hogy az ukránok légi indítású fegyverrel támadtak Oroszország területén, korábban ugyanis csak drónokat vagy a tüzérséget vettettek be.

Kis-Benedek József az InfoRádióban azt mondta, egy ilyen akcióhoz előzetes felderítési adatokra van szükség, amit feltehetően az ukrán haderő a nyugati szövetségesektől kap meg.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes egyetemi tanára emlékeztetett arra, hogy a nemzetközi segélyprogram keretében folyamatosan érkeznek a hadi eszközök Ukrajnába, ezek között vannak olyan rakéták, amelyekkel meg lehet semmisíteni az ellenséges repülőgépeket. Kiemelte, hogy a harci tevékenységek célpontjai mindkét oldalon áttevődtek a mélységi területekre.

"Nemsokára érkeznek az F-16-os repülőgépek. Nem tudom, hogy azokat Ukrajna területéről indítják-e, vagy valamelyik nyugati ország területéről, de ez egy sokkal bonyolultabb feladat lesz. Ennek egy kis előjátéka most az ukránok részéről az, hogy megmutatták: ők is tudnak Oroszország területén megsemmisíteni repülőgépet"- fejtette ki Kis-Benedek József.

Úgy véli, hogy az ukrán támadás nem készteti meghátrálásra Putyint, annak nagyobb a valószínűsége, hogy fokozni fogja az az orosz válaszcsapásokat.

"A lakosság ellen fognak támadásokat végrehajtani Ukrajna teljes területén. Azzal kell számolni, hogy bármilyen területet Ukrajnában el tudnak érni az oroszok. Erre megvan a képességük, Odesszában is meglehetősen sok célt támadtak, márpedig ez elég messze van a frontvonaltól" – emelte ki a szakértő.

Hozzátette, hogy a nyugati nagyhatalmak továbbra is folyamatosan szállítják Ukrajnának a légvédelmi eszközöket, drónokat, rakétákat és érkeznek rövidesen az F-16-os vadászgépek is. Ezeket nem csak az Egyesült Államokból kapja majd Kijev, több NATO tagállam is felajánlotta, hogy küld belőlük.

Egy másik ukrán akcióban a frontvonaltól négyszáz kilométerre ukrán források szerint egy orosz légibázison kilőttek egy ultramodern orosz harci repülőt. Ha igaz a hír, akkor ez az első eset, hogy az ukránok meg tudtak semmisíteni egy Szu-57-es lopakodó harci repülőt. A szakértő úgy véli, Oroszországnak komoly veszteséget jelent a magas harcértékű hadászati repülőgép elvesztése, ráadásul a támadás orosz területen történt, ezért feltehetően reagálni fog erre is az orosz fél.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×